Galerii: spordijalatsite näitus ehk David Beckhami putsadest Kelly Sildaru esimeste saabasteni

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates homsest on Eesti spordimuuseumis avatud näitus «Kingast kirsani, ketsist rääkimata», mis keskendub sportlaste äärmiselt olulistele abimeestele ehk jalatsitele. Milliste uiskudega võistles Ants Antson Innsbrucki olümpial? Mis värvi on meie talispordi tõusva tähe Kelly Sildaru esimesed suusasaapad? Milline näeb välja number 53 suuruses korvpallikets? Avatav näitus annab neile ja paljudele teistele küsimustele vastused.

Näituse koostanud Rait Männik rääkis, et sportlased või nende sugulased olid äärmiselt vastutulelikud ning kõik soovitud jalavarjud saadi kenasti kätte. «Pigem on probleem selles, et kui medalid ja aukirjad hoitakse mälestusesemetena alles, siis jalatsid visatakse pärast läbi kandmist lihtsalt minema,» ütles Männik.

Ta lisas, et näituse eesmärgiks ei ole mitte niivõrd suurnimede taga ajamine, kuivõrd see, et oleks esindatud erinevad alad ja erinevad ajastud. Nii ei ole näitusel Gerd Kanteri jalavarje, sest kettaheidet esindavad Aleksander Tammerti heitesussid, millega ta põrutas 1998. aastal oma esimese Eesti rekordi. Männik lisas, et osa eksponaatidest läheb kevadel taas kasutusse.

Lisaks Eesti sportlaste jalatsitele on eksponaatide hulgas esindatud ka kahe maailma spordi superstaari jalanõud. Tutvuda saab Inglismaa vutiässa David Beckhami jalgpallisaabastega ning USA mitmevõistleja Ashton Eatoni maailmarekordini viinud jooksusussidega.

Kauaks näitus üles jääb, pole Männiku sõnul veel selge. Ideaalis peaks sportlaste jalatsid olema kõigile huvilistele kaeda märtsini, kuid võib juhtuda, et jaanuaris peavad jalavarjud ruumi tegema olümpia-teemalisele näitusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles