Waldorfkool tahab luua ka lasteaia ja vanadekodu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projektijuht Katri Tammekand, poeg Pärt Johannes Pääsuke süles, käis eile näitamas Raadi sõjaväealal kohta, kuhu on plaanis rajada Tartu Waldorfhariduskeskus – lasteaed, kool ja vanadekodu.
Projektijuht Katri Tammekand, poeg Pärt Johannes Pääsuke süles, käis eile näitamas Raadi sõjaväealal kohta, kuhu on plaanis rajada Tartu Waldorfhariduskeskus – lasteaed, kool ja vanadekodu. Foto: Margus Ansu

Tartu linn plaanib uue waldorfhariduskeskuse rajamiseks anda Raadil enam kui hektarisuuruse krundi, millel asub ka säilitamisväärseks kuulutatud, ent lagunenud, tsaariajast pärit sõjaväekirik.


Tartu Waldorfhariduskeskuse loomise projektijuht Katri Tammekand ütles, et seni Ploomi tänavas linnale kuuluvas lasteaiahoones tegutsevale 190 õpilasega waldorfkoolile on praegune asukoht kitsaks jäänud. Huvi kooli vastu on suur, aga juurde mahub heal juhul mõni õpilane mõnesse klassi.

Liiatigi on juba mõnda aega küpsenud plaan praegu 17 lapsega lastehoid kasvatada kolme rühmaga lasteaiaks ning rajada ka 40-kohaline vanadekodu. Kool peaks suutma mahutada 324 õpilast.

Pikalt plaanitud

Miks koolile on vaja juurde vanadekodu? «Waldorfhariduse keskus on tervik, terve elukaare jooksul on inimesel võimalik haridust saada ja see hakkab sündimata lastest peale,» selgitas Tammekand.

Ta lisas, et abituuriumi ja vanadekodu vahele mahub täiskasvanukoolituse osa, näiteks lapsevanemate kool ja Tartu waldorfpedagoogiline seminar, mis mõlemad on elujõudu tõestanud.

Jutud päris oma koolimajast pole uued, kuid on seni vindunud. Nüüd on keskuse rajamise plaani tagant tõukamas lootus saada arhitektuurikonkursiks, projekteerimiseks ja tasuvusuuringuks euroraha Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmist.

Taotluse esitamise eeltingimus oli krundi ja Vene partneri olemasolu. Partner Pihkvast on leitud, krundi küsimust arutab linnavolikogu neljapäeval.

Linnavalitsuse ettepanek on, et linn annaks Tartu Vaba Waldorfkooli Seltsile Kasarmu ja Peetri tänava ristmiku lähedal asuva 1,2-hektarise ala hoonestusõiguse. Detailplaneeringu kohaselt on see määratud ühiskondlike hoonete maaks ning külgneb planeeringus ette nähtud puhkealaga.

Abilinnapea Raimond Tamm märkis, et hoonestusõigus on plaanis seada 50 aastaks. Linn soovitab selle anda klausliga, et kooskõlastatud projekt peab valmis olema 2015. aastaks, garantii ehituse rahastamiseks 2017. aastaks.

Tammekand avaldas lootust, et paremal juhul on selleks ajaks juba jõutud lindi lõikamiseni. Ehitushinna kohta pakkus ta, et ilmselt alla 50 miljoni krooni välja ei vea. Põhiosas ehitatakse päris uus hoone, säilitamisväärne kirik on plaanis kujundada aulaks.

Lasteaiale ruumi juurde

Tartu abilinnapea Jüri Sasi avaldas waldorfhariduskeskuse rajamise plaanile toetust ja märkis, et tõenäoliselt on ehitusele rahastust taotleda kergem, kui arhitektuurne lahendus on olemas.
Praegu waldorfkooli käsutuses olevate ruumide varal Ploomikese lasteaia laiendamise järele on linn juba ammu vajadust tundnud.

Waldorfkoolil täitus 20 aastat

Praeguseks 190 õpilasega Tartu waldorfkool sündis lapsevanemate eestvõttel 1990. aastal. Nüüdseks on see erakool kasvanud 12-klassiliseks alternatiivharidust pakkuvaks üldhariduskooliks. Kool tegutseb linnale kuuluvas Ploomikese lasteaia hoones.

Waldorfhariduskeskuse loomise projektijuht Katri Tammekand selgitas, et wal-dorfpedagoogika tähtsustab  individuaalsust, lähenemine on isiklikum kui tavakoolis. Arvestatakse, millal on vanusest ja võimetest lähtuvalt millegi õppimiseks õige aeg.

«Mitte ainult mõttetööle ei anta õppimisvõimalust, vaid ka tundele ja tahtele,» ütles Tammekand. Ta lisas, et tähtsamaks kui kõrged punktid riigieksamitel seatakse hoopiski seda, kuidas inimene elus hakkama saab.
Tartu waldorfgümnaasium on tasuline erakool, mille pidajaks on lapsevanemate loodud MTÜ Tartu Vaba Wal-dorfkooli Selts. Selle kooliaasta õppemaks on 9144 krooni ehk 762 krooni kuus. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles