Pildid: Annelinna kunstmuruväljak valmib nädala pärast

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veel nädala jagu on Annelinnas kunstmuruväljakut ehitavailt Jaagor Grupil ja Sahkaril aega tööga valmis saada. Tõenäoliselt see ka õnnestub, sest reedel oli jalgpalliplats valmis. Käis veel viimaste aiapostide paigaldus ja üles tõmbamist ootas jalgpallivõrk.

Jalgpalliväljaku taasavamine on planeeritud 17. novembrile. Esimest korda platsi proovida saavad klubid võimaluse 16. novembril.

Uus aluspõhi

Varem asus samas kohas, Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi ja Annelinna gümnaasiumi vahetus läheduses samuti kunstmuruväljak. Aja jooksul väljaku seisund aga halvenes ning lõpuks seal liigamänge enam pidada ei saanud.

Probleemiks kujunes ka vihmavee äravool. Vana väljaku alust pinda uurides selgus, et see oli ehitatud paekivikillustikust. Paas on aga materjal, mis vihma ja soola (jäätõrjeks kasutatakse ka soola) mõjul oli lagunenud ning moodustanud vett halvasti läbi laskva kihi.

Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgensoni sõnul eemaldati platsi alt pinnast umbes meetri jagu. Sahkari kopad ja veoautod paigutasid pinnase veidi kaugemale, kuhu tulevikus rajatakse BMX-park.

Uue väljaku aluspinnas moodustavad vett läbilaskva kihi juba kruus ja graniitkillustik. Aluspind on kaetud nelja sentimeetri paksuse vett läbilaskva tartaankihiga. Kunstmurukihi sisse on pandud samuti kruusa ja kummipudi, mis peaks muutma sellel jooksmise pehmemaks ning vähendab ka libedust.

Tulevikus ehk umbes seitsme kuni kümne aasta pärast peaks platsi uuendamiseks piisama murukatte väljavahetamisest, selgitas Jürgenson.

Uuendusena on platsi ühes servas ka kaugushüppekastid. Need on rajatud pidades silmas kõrvalasuvaid koole, rääkis Jürgenson. Hommikupoolikul saab väljak olema nimelt koolide käsutuses, et viia seal läbi kehalise kasvatuse tunde.

Uus on platsi ääres ka valgustus, mille täisvõimsuseks on 500 luksi ja seda läheb vaja teleülekannete jaoks. Tavaliselt kasutatakse mängude ajal ära 200 luksi, treeningutel saadakse hakkama 75 luksiga.

Väljaku ümbruse võrkaed on eelmisest paksem. Koos platsiga tehti remonti ka kõrvalasuvas hoones. Kutsehariduskeskuse õppurid said end praktika raames proovile panna ning nüüd on majas uuendatud pea kõik ruumid alates sissepääsust, dušširuumidest kuni sauna ja dopinguruumini. Teenindushoone sanitaarremont läks maksma umbes 15 000 eurot, kuid koos valvesignalisatsiooni ja juhitava valgustusega 40 000 eurot.

Tartu rahandusala abilinnapea Kajar Lemberi sõnul läheb staadioni uuendamine koos kõrvalhoone remondiga kokku maksma aga ligi miljon eurot.

Algsest plaanist rohkem

Ehitaja jaoks oli kõige suurem vaev vana väljaku aluse eemaldamine, tõdes Jaagor Grupi juhatuse liige Ingmar Kiidjärv. Ta selgitas, et algselt oli linnal plaan jätta vana drenaaž alles, kuid kui sa selgeks et drenaaž tuleb täielikult välja vahetada, nõudis see nii aega kui lisavahendeid. «Kaotasime sellega viis nädalat,» tõdes Kiidjärv ja lisas, et siis tuli juba kõik ümber projekteerida. Kõike tuli teha algul plaanitust rohkem.

Omalt poolt kiitis ta jalgpallihuvilisena tellijat ehk Tartu linna. Tellija leidis nii lisaraha kui aitas kõigiti asjaajamistes. «Kõik pingutasid hea koostöö nimel» ütles Kiidjärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles