Arhitekt Udo Tiirmaa: vana lammutamine käib liiga kergesti

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu aukodanik Udo Tiirmaa oli aastakümneid Jaani kiriku taastamise arhitekt, tema arhitektist abikaasa Virve mäletab aga omaaegse Tartu peaarhitekti Arnold Matteuse muret, et Jaani kiriku varemeid sooviti 1950. aastatel kangesti lammutada. Taastamine tundus siis utoopia. Koguduse pühapäevastel teenistustel käivad nad nüüd alati, kui vähegi võimalust.
Tartu aukodanik Udo Tiirmaa oli aastakümneid Jaani kiriku taastamise arhitekt, tema arhitektist abikaasa Virve mäletab aga omaaegse Tartu peaarhitekti Arnold Matteuse muret, et Jaani kiriku varemeid sooviti 1950. aastatel kangesti lammutada. Taastamine tundus siis utoopia. Koguduse pühapäevastel teenistustel käivad nad nüüd alati, kui vähegi võimalust. Foto: Margus Ansu

Muinsuskaitseameti elutööauhinna pälvinud arhitekt Udo Tiirmaa (87) on aastakümneid hoolitsenud selle eest, et Jaani kirik taastatud saaks. Mureliku huviga jälgib ta Tartu kesklinna taashoonestamist ja leiab, et kui sõjas hävinud Tartust veel midagi taastada, siis kindlasti Kivisilla.

Udo Tiirmaa on meelsasti nõus intervjuud andma, nagu ta paljudel kordadel on appi tulnud, kui keegi Tartu ajaloo või vanema ehitusloo pärast tema poole pöördub. Entsüklopeediliste teadmistega härrasmees liigub oma lugudes kiiresti sajandite vahet, haarab näiteid paljudest maadest ja teeb põnevaid kõrvalepõikeid.

Kuigi pikalt pensionieas, on tal ja ta arhitektist abikaasal päevad toimetusi täis. On vaja aias tegutseda, linnas asjatoimetusi teha. Paar korda nädalas turul käia, sest sealt saab paremini kaupa valida, müüjatega suhelda ja ei pea nii palju sundpakendeid koju kaasa kandma kui poest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles