Disainer kujundab aksessuaare argiellu ja sadomasomängudesse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Adamson-Ehte kohendab parema käega salli, mis käib läbi kaelarihma metallist rõnga, ning hoiab vasakus käes piitsa.
Liina Adamson-Ehte kohendab parema käega salli, mis käib läbi kaelarihma metallist rõnga, ning hoiab vasakus käes piitsa. Foto: Margus Ansu

Liina Adamson-Ehte kaitses eelmisel aastal Tartu kõrgemas kunstikoolis nahadisaini erialal edukalt lõputöö, mis koosnes korsettidest Domina, Diva ja Venus. Teoreetilises osas uuris ta fetišismi mõjusid kõrgmoes ning selgitas muu hulgas, et inspiratsiooniallikaks peab ta moes kajastuvat fetišimaailma. Nüüd kujundab ta samasuunalisi nahkseid-metalseid esemeid Tartu loomemajanduskeskuse tiiva all ja on välja töötanud aksessuaaribrändi Xaos.

Esimesse kollektsiooni Revealed kuuluvad muu hulgas käevõrud, mida saab ühendada käeraudadena, kaelarihm, rakmed, lapats ja piits.

Erootikapoodides on need samuti müügil, kuid hiinlaste odava masstoodanguna. Disaineri loominguna valminud Revealedi esemeid sobib autori sõnul kanda nii linnapildis ehtena kui ka magamistoas põnevuse loomiseks ja fantaasia ergutamiseks. Sobib kanda ka neil, kellele meeldivad sadomasotegevus ja rollimängud.

«Kui näiteks kaelarihma kanda magamistoas, olles ise alasti, läheb see magamistoa aksessuaaride hulka, aga kui panna õhtul välja minnes pidulik kleit selga ja kaelarihm aksessuaariks juurde, sobib minna ka teatrisse,» ütles Liina Adamson-Ehte.

Samamoodi on tema sõnul rakmetel kaks funktsiooni: need võib panna magamistoas paljale ihule ja kanda ka hõljuva kleidi peal pidulikus ümbruses. Kaelarihma küljes on läikivast metallist rõngas, millest saab läbi panna õhulise salli. «Salli saab siduda ümber keha pluusiks, aga sellega saab teha ka mitmeid sidumismänge,» ütles disainer.

Tartu loomemajanduskeskuse juhi Reigo Kuivjõgi sõnul laiendab Liina Adamson-Ehte keskuse ettevõtete tegutsemisvaldkondi. «Loodetavasti näitab Xaos, et eduni võib viia ka julgus ühendada fetiš ja disain,» lisas ta. «See on tunnustust vääriv, et klientuuriks valitakse tavapärasest kitsam nišš. Loodan, et Xaos vallutab varsti maailma.»

Disaineri sõnul peab ta oma loomingu müügile mõeldes vaatama kodumaast kaugemale, sest Eesti on liiga väike ja eestlased on tagasihoidlikud. «Eks paista, kuidas läheb,» ütles Liina Adamson-Ehte. «Varem ei ole Eestis sellist brändi olnud, võrrelda ei ole võimalik.»

Loomemajanduskeskuse pressiteates on märgitud, et Xaos näeb end moe- ja fetišmaailma ühenduslülina, andes mõista, et must nahk ja metall võib olla ühelt poolt robustselt domineeriv, samal ajal väga naiselik ja stiilne. Ja arvestades seda, et fetiši mõiste ei piirdu seksuaalsusega, vaid laieneb igasugusele irratsionaalsele ihale erinevate asjade, tegevuste või rituaalide vastu, on kliendil võimalik tellida tooteid ka vastavalt oma soovidele. Kollektsiooniga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles