ERM avab näituse alepõllundusest

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kui põllud põlesid» kannab nime tuleval nädalal Eesti Rahva Muuseumis avatav väljapanek, mis tutvustab alepõllunduse ajalugu.


Aleviljelus on olnud ajalooliselt oluline viljelusliik, eriti Lõuna-Eesti talupoja elulaadi lahutamatu osa, märgib muuseumi teade. Kaasaja inimesed seostavad tuleviljelust pigem ürgajaga ning ei tea, et aletamist esines veel 20. sajandi algusaastailgi. Seetõttu ei osata ka ära tunda kõnealuse tegevusala mõju ja jälgi kaasaja maastikus.

Näitus tutvustab üht Eestis aastatuhandete jooksul kasutusel olnud maakasutusviisi. Näitusel saab teada, kuidas ja miks on Eestis alet põletatud ning teha tutvust alepõletuse eksperimendi kui mineviku maakasutuse uurimise viisiga.

Näha saab, kuidas on alepõllundus mõjutanud inimeste elu ja maastikke nende ümber ning õppida märkama senini äratuntavaid objekte maastikul, mis annavad tunnistust kunagiste alepõldude asupaigast.

2007. aastast alates on Karula rahvuspargi alal korraldatud alepõllunduse eksperimente, et saada selle maakasutusviisi kohta rohkem teada. Näitusel tulevad tutvustamisele selle katse käik ja tulemused.

Näitus on valminud Eesti Rahva Muuseumi, Valga muuseumi, Kultuuriteooria tippkeskuse ja Tallinna Ülikooli ajaloo instituudi koostöös. Kuraatorid on Liisi Jääts (Eesti Rahva Muuseum), Pille Tomson (Valga muuseum), Marge Konsa (Kultuuriteooria tippkeskus), Kersti Kihno (Tallinna Ülikooli ajaloo instituut).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles