Elektriteatris näidatakse «Casablancat»

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriteater alustab uut filmisõhtude sarja «Casablancaga».
Elektriteater alustab uut filmisõhtude sarja «Casablancaga». Foto: AFP / Scanpix

Tartu Elektriteatris tehakse täna algust maailma filmiklassikat tutvustava sarjaga «Kohustuslik kino», mille raames linastuvad mõjukaimad meistriteosed läbi aegade, lisaks on kavas sissejuhatavad loengud ja arutelud. Esimesena on publik oodatud vaatama 1942. aasta meistriteost «Casablanca».

«Nimi «Kohustuslik kino» on tuletatud koolide kohustusliku kirjanduse nimekirjast – ka filmimaailmas on alusteosed, mis aitavad mõista filmikunsti ning kultuuri kujunemist laiemalt,» selgitas Elektrteatri eestvedaja Andres Kauts. Elektriteater pakub filmihuvilistele võimalust vaadata  olulise mõjuga tippteoseid koos selgitavate kommentaaride ja aruteludega, kuid ilma kohustuslikku tunnikontrolli sooritamata. 

Sarja avaseansil 2. novembri õhtul linastub 1942. aasta film «Casablanca», mille stsenaariumi peetakse üheks parimaks filmiajaloos. Kolme Oscariga pärjatud ning staaride Humphrey Bogarti ja Ingrid Bergmani säras valminud filmist sai kassahitt ja kriitikute lemmik juba omal ajal, aastatega on filmis kõlanud laused ja muusika saanud vaid legendaarsust juurde.

«Casablanca» on musternäidis Hollywoodi filmistuudioid 1940. aastatel tabanud eksootikahullusest, mil Warneri võttepaviljon muudeti Põhja-Aafrikaks. Film pakub rohkem kultuslikke osatäitmisi, tsiteeritavaid repliike, klišeesid ja Hollywoodi suurejoonelisust kui mis tahes sel kinokunsti kuldajal tehtud linateos.

Filmi kommenteerivad semiootikaõppejõud ja filmihuviline Katre Pärn ning kino eestvedaja Andres Kauts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles