Annelinna kerkib tulevaks kevadeks siseturg

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Hiljemalt järgmise aasta kevadeks ehitatakse Annelinnas asuv Kalda tee Maxima kauplusehoone ligi poole suuremaks ning keskuses hakkab tööle toidukaupu pakkuv siseturg. 


Kalda tee 32 hoone operaatorfirma OÜ Feemor juhataja Peeter Tolmanni sõnul on hoone laienemise eesmärk tekitada annelinlastele turuhoone, kus müüakse aasta ringi nii aedvilju kui muud turule sobivat toidukaupa. «Annelinna oleks sellist siseturgu väga vaja,» arvas Tolmann.

Sel suvel Kalda tee äärsel parkimisplatsil avatud väliturg Tolmanni hinnangul korralikult käima ei läinud ning osa sealsetest müüjatest kolis juba siis oma kaubaga Maxima ette.

Praegused kuus välist müügiletti siseturu tulekuga aga kaoksid. «Sellel poleks enam mõtet, pealgi on meil parkimiseks nagunii ruumi juurde vaja,» arvas juhataja. Uues turuhoones võiks olla paarkümmend müügiletti.

Praegu on hoone ankurrentnik Maxima, mis võtab enda alla ligi poole pinnast. Kokku on keskuses aga 22 rentnikku – apteek, kasiino ning mitmesugused jalatsi- ja riidepoed. Juurdeehitus tooks aga hoonele lisaks veel üle 1000 ruutmeetri kaubanduspinda.

Lisaks turusaalile on hoonesse planeeritud ajalehekiosk ja juuksurisalong. Teisele korrusele tuleks söögikoht ja aeroobikaklubi. Hoone fassaad lüüakse üle puiduga.

Uued rentnikud on Tol-manni kinnitusel juba järjekorras ootel. «Esialgsed kokkulepped on olemas, aga enne ei saa midagi paberile panna, kui ei ole kopp maa sees,» lausus ta.

Turuhoonega ei võistle

Tartu turu juhataja Jaak Adamsoo soovis uuele siseturule edu, kuid tõsist konkurenti ta selles ei näe. «Kõige tähtsam on see, kuidas leitakse sinna müüjaid,» ütles Adamsoo ning tõi samuti näiteks Annelinnas suvel avatud rohelise turu. «See ei läinud kuidagi käima. Olid mõned müüjad ja kõik.»

Adamsoo selgitas, et kui inimene tahab midagi osta, siis ta tahab valida. Aga valida saab siis, kui on palju müüjaid. Mida rohkem, seda parem.

«Ma ei muretse väga, et uus turg võiks meile konkurendiks tulla. Kesklinnas on avaturg olnud aastakümneid ja midagi turuhoonega võrdset teha on raske,» kommenteeris Adam­­soo ning pakkus, et võib-olla kohalikud inimesed hakkavad uues kohas käima, kuid kesklinnast see kliente ära ei vii.

Keskuse laienduse projekteerimine on nüüdseks kestnud juba poolteist aastat ning eelmisel kuul väljastas linnavalitsus firmale ehitusloa. Projekteerimine venis pikale eelkõige seetõttu, et krunti läbivad sademeveetorud ning elektri- ja sideliinid.

Nende kõikide ümbertõstmine teeb Tolmanni hinnangul ehituse ka kalliks. «See töö üksinda läheb juba ligi miljon krooni maksma,» lausus juhataja. Kokku maksab ehitus 7,2 miljonit ning rahastamiseks võetakse laenu.

Kevadeks valmis

Kuna laiendus pole väga keeruline ehitis, võiks turuhoone avada juba 4–5 kuu pärast.
«Palju sõltub sellest, kas  jõuame enne külmasid kõik vajaliku ümber tõsta,» ütles Tolmann. Ehitamisel kasutatakse valmis siseviimistluse ja soojustusega paneele, kõige rohkem aega võtab aga vundamendi tegemine. Ehituse osas on läbirääkimisi peetud nelja firmaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles