Videolugu: teenekas politseikoer pääses väljateenitud pensionile

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koer on politsei jaoks erivahend, liitlane ja sõber, kinnitas Lõuna prefekt Tarmo Kohv, saates täna politsei ridadest pensionile ühe teenekaima ja karvaseima kollegi.

Algul jäljekoeraks koolitatud Eros õppis hiljem ka narkootikume ära tundma ning inimeste ja meelemürkide otsimise saatel tema karjäär kulgeski. Koera omaniku Elar Sariku kinnitusel on loomal teenistuses tulnud kokku puutuda nii paljude erinevate ülesannetega, et vägevaimat saavutust eraldi välja tuua on raske.

Kord põgenes haiglast terviseprobleemidega naine, keda politseinikel kuidagi leida ei õnnestunud. Eros nuusutas haiglas naise pea all olnud padjapüüri ning tormas metsa. Haugatuste peale leidsid korrakaitsjad naise üles ning andsid ta arstide hoole alla tagasi.

Teisel korral pääses läbi pimeda metsa putkates põgenema poevaras. Kui poleks olnud Erost, jäänuks leidmata mehe kaotsiläinud rahakott, milles olnud dokumendid korrakaitsjad kiiresti kurjategijani juhatasid.

Veel on Eros üles leidnud nii eksinud inimesi kui varastatud asju. Teiste seas ka näiteks Võrus ühest trahterist varastatud audiotehnika, mis ei asunud meelelahutusasutusest kuigi kaugel.

Koolipidudel, suurüritustel ja ka ajateenijaid kontrollides on palju kasu olnud Erose teravast ninast. Tänu temale on Eesti narkootikumidest märksa vabam koht kui ta muidu oleks. Veel tänagi tõestas ta, et suudab üsna õhukindlalt karpi peidetud kanepiõisiku kenasti üles leida.

Lõuna prefekti Tarmo Kohvi sõnul pandi tänase üritusega algus uuele traditsioonile saate teenekaid kolleege väärikalt välja teenitud puhkusele. «Tavaliselt on koer politsei teenistuses kaheksa-üheksa aastat. See koer oli 12,» rõhutas prefekt Erose tublidust.

Mundrit kandvad kolleegid kinkisid Erosele pehme vaiba ja suure kotitäie koeratoitu. Tordiks olnud koerakonservi pistis ta aga pärast küünla kustumist kohe nahka.

Elar Sariku kinnitusel on side kõrgesse ikka jõudnud Erose ja tema vahel nii tugev, et nooremat koera, kellega teenistusse astuda, ta endale ei võta. «Tegelikult on kahju, aeg on läinud väga kiiresti,» tõdes ta.

Sel aastal sai politsei 13 uut kutsikat, kelle teenistuskoerteks treenimine on veidi aega juba käinud. Pensionile saadeti samuti 13 koera. Aastas keskmiselt vahetab politsei nooremate vastu 9 - 10 politseikoera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles