Madruse tänav võib taas sama nime saada

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See Kvissentali tee silt saab peatselt asenduse, kuid veel ei ole selge, mis sõna sellele tänavanimeks kirjutatakse.
See Kvissentali tee silt saab peatselt asenduse, kuid veel ei ole selge, mis sõna sellele tänavanimeks kirjutatakse. Foto: Margus Ansu

Tartu linn kogub ettepanekuid, mis nime võiks saada kevadel korraks Madruse nime kandnud tänav Kvissentalis. Seni on päris palju toetust leidnud nimi Madruse.

Pakkumistes on nii Madruse, Junga, Reederi, Piraadi kui Vandiraiuja, on ka näiteks Vindi ja Laevakoera. On ka viiteid kunagi sealsamas olnud nahavabrikule ja veemotoklubile.

Ühtekokku oli linna kodulehel tehtud eilseks 85 postitust, mille hulgas kordub sageli Madruse.

Kindel toetus

Seejuures on postituse kirjutanud linnavolinik ja Tartu volikogu kultuurikomisjoni esimees Nikolai Põdramägi.

«Olen aru saanud, et Madruse tänava nime muuta tahtnud on enamuses ka ise aru saanud, millise lollusega nad hakkama said. Jäänud on ehk mõni üksik, kellele Madruse nimi ei meeldi. Seega soovitan Madruse tänav,» kirjutas ta.

Ajalehele ütles ta, et juba komisjonis arutelu ajal toetas ta mõtet, et Madruse on väga õnnestunud nimi. «Olen uurinud, et isegi need, kes olid vahepeal teisel arvamusel, tunnevad selle üle natuke piinlikkust,» ütles Põdramägi. Ta kinnitas, et ei välista absoluutselt, et see ilus nimi saab tagasi, kuigi ta ei taha oma arvamust kellelegi peale sundida.

Mäletatavasti tõstsid seni Kvissentali tee järgi pandud aadressil elavad vastsed Madruse tänava elanikud nimemuudatuse üle protesti, nad soovisid senise tänavanime säilimist, kuna aadressiandmete muutmine toob kaasa ka sekeldusi.

Paraku tuli väitlusesse veel mõte, et tänavanimi Madruse toob kaasa põhjendamatu ebavõrdsuse ja elanike alavääristamise, kui kõrval on Kapteni ja Lootsi tänav.

Linnavalitsus ja volikogu olid nime otsides lähtunud tõsiasjast, et selles piirkonnas on pandud laevandusega seotud tänavanimesid, ja nii sai ka Madruse. Kuni nimi oli volikogus esimesel lugemisel ja avalikustamisel, ei kerkinud selle vastu protesti, see tuli alles siis, kui volikogu oli nime kinnitanud ja teavitas elanikke aadressi muutusest.

Praegu ettepanekute hulgas leiduvaid pilkavaid pakkumisi tulebki sellel taustal mõista.

Kas Madruse nime taastamine oleks pigem hea otsus või mõjuks elanike kiusamisena, selle üle ütles end mõelnud olevat ka abilinnapea Jarno Laur.

Populaarne nimi

«Olen minagi mõelnud seda, kui päris aus olla,» sõnas ta. «Eks peab vaatama, kuidas see üldine arvamine on. Selleks me avalikustamist ju teeme ka. Fakt on see, et praegu tundub Madruse olevast suhteliselt populaarne. Ega ma ei tahaks lõplikku seisukohta öelda, võib aru saada ka inimestest, et nad on oma kunagise teo pärast juba küllalt kannatada saanud.»

Laur tuletas meelde, et linnavolikogu ei tühistanud nime mitte seepärast, et Madruse olnuks kuidagi sobimatu, vaid põhjusel, et mitte langeda vaidlusse protseduuriliste küsimuste üle.

«Sellest vaatenurgast mina ei välistaks, et Madruse tagasi tuleb, nüüd on kõigil õigus ja võimalus sõna sekka öelda. Lihtsalt kiusu pärast ka ei ole mõtet seda panna,» sõnas ta.

Laur ütles, et elanikud on pakkunud Uus-Kvissentali nime. Liide on vajalik, et eristada tänavat senisest Kvissentali teest. Samas tõdes ta, et kohanime panekul ei ole selle tänava elanike soovil suuremat kaalu kui teistel tartlastel. «Igal Tartu elanikul on samavõrd kaalukas sõna,» kinnitas ta.

Protseduuriliselt on praegu nimepaneku eelfaas, linn kogub ideid, mis võiks tänavanimi olla. Ettepanekute kogumine kestab 4. novembrini.

Sellele järgneb arutelu volikogus, siis avalik väljapanek ja otsustamine volikogus. Arvatavasti sellel aastal saab tänavanimi paika, arvas Laur.

«See, mis tuleb, see ikka jääb ka,» lootis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles