Matti Miliuse mõrsja ootab armastusloo avaldamiseks toetusi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renna Ali jätab Tartu Pauluse kirikus Matti Miliusega jumalaga.
Renna Ali jätab Tartu Pauluse kirikus Matti Miliusega jumalaga. Foto: Kristjan Teedema

Varalahkunud kunstikoguja Matti Miliuse mõrsja Renna Ali on pannud nädalavahetusel ühisrahastusplatvormile Hooandja video ja kirjutise, milles ta avaldab soovi trükkida raamat «Udumäe kuningas ja tema mõrsja. Boheemlik armastuslugu».

«Matti Milius oli üks suur maailm, mis mahutas teisi maailmu. Vaatenurki vaheldades avanevad künkad ja kuristikud, kuubid ja kolmnurgad,» märgib Renna Ali. «Miliuseum otsib vormi. Mees otsib naist ja naine meest – ja kuristiku serval kükitavad kõrvu unistus ja mälestus ühisest teest. Ma kirjutasin boheemliku armastuse loo.»

Matti Miliusega 2014. aasta mai algul kihlunud Renna Ali soovib «Udumäe kuninga ja tema mõrsja» kaunilt kujundada ja trükki anda. Raamat tuleb kõvade kaantega, sisaldab 18 fotot ja 80 lehekülge teksti. Autori teada saab 3000 euro eest trükkida umbes 300 eksemplari. Ta on tänulik kõigile, kes teose ilmumist Hooandjas toetavad.

Matti Milius vajas pärast tuleõnnetust haiglaravi. Juba sel ajal tekkis Renna Alil mõte avaldada kuulsa kunstikoguja 70. sünnipäevaks tänavu 10. novembril mälestuste kogumik. «Sellel sügisel see ei ilmu,» teatas ta täna. «Selle võtan ette pärast «Udumäe kuninga ja tema mõrsja» ilmumist. Küll aga toimub Tallinnas sel sügisel näitus.»

Et kohtumine galeristiga seisab Miliuse kihlatul veel sel nädalal ees, ei ole siinkohal galerii nime kirja pandud.

Soomes Lahtis sotsiaaltöötajana tegutsev Renna Ali on hiljuti oma sealses kodulinnas asutanud Miliuseum ry (MTÜ), mis tegeleb Matti Miliuse vaimse pärandiga.

«Miliuseumi liikmeteks saavad liitumis- ja liikmemaksu maksnud vähemalt 16-aastased kus tahes riigis elavad kunstist (graafika, kunstiline foto, maal, performance, videokunst, installatsioon jne) ja kunstiajaloost huvitunud isikud, kes tahavad osaleda Matti Miliuse (1945-2015) loodud Baltimere maid ühendava kunstialase ühistöö projekti arendamises,» on märgitud põhikirjas. «Ühingu eesmärk on säilitada, austada ja avaldada Matti Miliuse kollektsiooni näitustena, veebimuuseumina, trükistena jne. Ühing korraldab üritusi peamiselt Lahtis, Tartus, Tallinnas ja internetis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles