Aparaaditehases avatakse restaureerimiskeskus

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aparaaditehase loomelinnak.
Aparaaditehase loomelinnak. Foto: Margus Ansu

Sel reedel avab Aparaaditehases uksed restaureerimiskeskus, mis ootab tartlasi koolitustele ja avatud töökotta puutööd tegema.

Keskuse projektijuhi Andrus Rehemaa sõnul oodatakse keskusesse kõiki, kel soovi restaureerimistööd proovida. Restaureerimist vajavad detailid võib usaldada ka meistri kätte.

«Saabuvad sügis- ja talvekuud on just sobivad selleks, et järgmiseks hooajaks mõni oma kodu aken või uks korda teha. Ei pea kartma, et töö on raske. Restaureerimiskeskuse meister juhendab ja aitab keerulisemad töövõtted selgeks saada. Ja kui ikka üldse ise tööriistu käes hoida ei taha, saab meie meistrilt restaureerimisteenuse tellida,» julgustab Rehemaa.

Säästva renoveerimise infokeskus on Tartus juba kümme aastat huvilistele renoveerimisnõu jaganud, kuid töökoda ja püsivat tegevuspaika siiani polnud.

Andrus Rehemaa kirjeldab keskuse tegevuse mõju: «Näiteks mõtleme korraks sellele, mida me võidame ühe puitakna restaureerimisest? Esiteks on palju väiksem koormus looduskeskkonnale, sest vana aken ei rända prügimäele; samuti pole vaja teha kulutusi uue akna tootmiseks. Lisaks võidab esteetiline keskkond, sest vanale majale uus aken sageli ei sobi.»

Koolitused toimuvad keskuses paaril korral kuus, oktoobris saab õppida puitakende korrastamist, novembris puitfassaadi dekooridetailide  taastamist ja puitmööbli restaureerimist. Nii avatud töökojas kui ka koolitustel osalemiseks on vaja ette registreeruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles