Vallavolinik ootab Tartult rahasüsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Raekoja plats.
Pildil Raekoja plats. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu linnaga liitumise soovi on vähemasti osa Piirissaare elanikke avaldanud ka varem, kuid nüüd on üks vallavolinik esitanud oma nägemuse tulevasest elukorraldusest.

Esmaspäeval said Tartu linnavalitsus ja volikogu Piirissaare vallavalitsuselt kirja, kus palutakse kahe omavalitsuse ühinemises teada linna seisukohta. Sellega kaasa lähetati vallavolinik Kalju Saki (Keskerakond) kiri, milles ta teeb linnale edasise elukorralduse kohta põnevaid ettepanekuid.

Raha ja ametikohti

Sakk väljendab kirjas oma soovi, et kaks omavalitsust ühineks. Seejärel võiks tema ettekujutuse järgi võtta Tartu linnavalitsusse tööle Piirissaare arendamisega tegeleva spetsialisti.

Samuti ootab Sakk linnalt, et kohaliku vallavalitsuse ja volikogu asemele loodaks külavanema ametikoht, too võiks oma käsutusse saada 40 000 eurot igapäevaste kommunaal- ja transpordiküsimuste lahendamiseks. Külavanema ülesandeks võiks Saki meelest olla ka veeteede korrashoid. Tõsi, seni on see olnud riigi ülesanne.

«Piirissaarel on puhas õhk ja kaunis loodus. Siia võiks linn rajada Tartu inimestele puhkekoha,» rääkis Sakk. Tema sõnul võiks linn aidata rajada saarele ranna ning kujundada saunadest ja hotellidest koosneva puhkeküla, see oleks kõigile linlastele kasulik.

Ühinemisküsimuses Tartuga pole kohalik rahvas siiski ühte meelt, kinnitas Piirissaare vallasekretär Maria Korotkova. Niisamuti on ta üsna kindel, et Tartu linn pole ettepanekutest just vaimustatud.

Tartu linnapea Urmas Klaas märkis, et linnavalitsus ei ole seda teemat kordagi arutanud. «Kindlasti ei alusta Tartu linnavalitsus riigireformi ühinemisest Piirissaarega,» lausus Klaas.

Meeri sõnul on linn tõepoolest saanud vallavalitsuselt kirja, mille juurde on pandud ühe volikogu liikme nägemus. «Kirja sissejuhatus ütleb, et ühinemisest on Tartu linnal palju võita, mina paraku ei oska neid võite kuskiltki näha,» leidis Klaas. Ta lisas, et kui Piirissaar soovib kellegagi ühineda, oleks loogiline, et ühinetaks piirnevate omavalitsustega.

«See on minule suur üllatus, et valla inimeste peades liitumismõtted nii konkreetsed on, et tehakse ettepanekuid töökohtade kohta. Siin pean küll jõuliselt pidureid tõmbama ja ütlema, et nii neid asju kindlasti ei aeta,» rääkis Klaas. Ühtlasi avaldas linnapea arvamust, et linnavalitsus ei näe sellel teemal erilist perspektiivi.

«Kui saarel on abi vaja raamatupidamise korraldamiseks ja dokumendihalduse juurutamiseks, siis loomulikult on Tartu linn valmis oma nõu jagama,» sõnas Klaas.

Veel rääkis linnapea, et tema teada on kaks korda saarel käinud Tartu volikogu esimees Vladimir Šokman (Keskerakond). Kas Šokman on mingeid lubadusi andnud, seda peab temalt küsima, sõnas Klaas.

Paljud liitumise vastu

Šokman vastas, et ta on saarerahvaga küll kohtunud, kuid mingeid läbirääkimisi pole ta pidanud. «Omavalitsused pole selleks ju esindajaidki määranud,» sõnas ta.

Linnavolikogu esimehe sõnul paistab vallavolikogu liikme ettepanekutest läbi soov, et linn võtaks saarlaste kulud enda kanda. «Sel moel me neid aidata ei saa,» rõhutas Šokman.

Küll aga võib linn jagada oma kogemusi, kuidas mingeid küsimusi on lahendatud, lisas ta. «Kui kodanikul on mure, siis ta väljendab oma muret ja linn vastab sellele,» rääkis Šokman. «See on kompamine.»

Ühinemisprotsessi pole aga sellise kirja alusel kuidagi võimalik alustada, selleks näeb seadus ette siiski omaette korra, selgitas ta. «Nii need asjad lihtsalt ei käi,» ühines Šokman Klaasi sõnadega.

Viimati suve lõpus saarel käies oli linnavolikogu esimehe sõnul tõesti jututeemaks ühinemine. Samas andsid saare teised elanikud talle üle ka kirja, milles väljendatakse vastuseisu liitumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles