Gildi galerii on lilli täis

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liive Koppeli lillemaal.
Liive Koppeli lillemaal. Foto: Aime Jõgi

Eile Gildi galeriisse üles seatud näitus «Teelisena taeva all» on kokku seatud Liive Koppeli lille- ja loodusmaalidest, mis enamasti valminud sel suvel.

Liive Koppeli põhitegevus ongi maalimine. Ta töötab pintsli ja õlivärvidega oma Tartu galeriis, saateks loodushäältega plaadihelid või klassikaline muusika.

Kunstnik on üles kasvanud Lõuna-Eesti maastike vahel, seal karjas käinud ning kunstnikunagi otsib ta inspiratsiooni eelkõige maalt.

«Ma teen looduses visandeid, aga ka pildistan palju ja võtan fotod hiljem arvutisse, kust neid lähemalt uurin. Kui maalima hakkan, siis meenutan seda tunnet, millega end pildistades laadisin,» kirjeldas ta. «Aga vahel sünnib pildile ka järvesilm või tekib metsa taha kirikutorn, kuigi seda seal päriselt polnud – ma ei saa sinna midagi parata.»

Kui Liive Koppel asub maalima lilli, siis sätib ta kimbud oma vaasidesse ning passib õiget valgust, et tekiks tugevamaid värve ja varje. Kunstnik on väga kiindunud kõige tavalisematesse aasa- ja põllulilledesse, aga ta lemmikud on siiski valged pojengid.

Oma tööd lõpetab kunstnik neile raami valimisega, sest tahab kindel olla, et pilt saaks just niisuguse raami, mis maalil kujutatule kasuks tuleb, aga mitte sellise, mis sobib tapeediga.

Galerist Roosi Pedassaar on uue näitusega rahul ja imestab, et nii palju lilli ei ole tal veel kunagi seintel olnud, ning kutsub inimesi vaatama.

Liive Koppel on õppinud maalimist Tartu kujutava kunsti koolis aastatel 1957–1962. Tema koolid on aga veel Tartu kõrgem usuteaduslik seminar ja Villu Tootsi kirjakunstikool. Ka on teda elu jooksul koolitanud Eesti kunstiinstituudi ja Tallinna pedagoogilise instituudi õppejõud paljudel kursustel. Ta on Tartu kunstnike liidu liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles