Miks ei saa Tartus pärast vereloovutamist täita annetuskaarti?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annetuskaart.
Annetuskaart. Foto: Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus

Annetuskaart võimaldab doonorile mõeldud kingituse annetada vähekindlustatud peredele. Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH) on see süsteem kasutusel olnud neli aastat.

Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ütles, et igale doonorile on ette nähtud väike meene – kruus, šokolaad või meepurk. Kui abiandja soovib, võib ta selle ise edasi anda kellelegi teisele või näiteks annetada toidupanka.

Need, kes meenest huvitatud pole, võivad selle ka võtmata jätta. Einasto sõnul pole keegi verd loovutanutest teatanud, et annetussüsteem võiks ka Tartus olla. „Tallinnas võib see hästi toimida, aga Tallinna ja Tartu vereloovutajad on väga erinevad, näiteks on paljud tallinlased huvitatud kaubanduskeskuses vereloovutamisest, TÜ kliinikum on Lõunakeskusest saanud vaid mõne üksiku doonori,“ lisas ta.

Viimane kord kogunes PERH-il poole aastaga 837 annetuskaarti, selle eest said nad kokku panna 279 pakki, kus sees kaks šokolaadi ja mesi. Selle suve alguses anti need Saaremaa valdade esindajatele, kes edastasid kingitused vähekindlustatud perede lastele. Varem on vereloovutajate annetuspakke saanud ka Hiiumaa, Jõelähtme, Tamsalu, Lihula, Märjamaa ja Türi valla lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles