Laeva meierei purjetab järgmisse kümnendisse

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laeva meierei pindala on algusaastatega võrreldes viis korda suurem, ettevõttes  töötab praegu 230 inimest.
Laeva meierei pindala on algusaastatega võrreldes viis korda suurem, ettevõttes töötab praegu 230 inimest. Foto: Valio Eesti AS

Tallinna–Tartu maanteel sõitjatele tuttav Laeva sinivalge piimatoodete tehas tähistab sel sügisel kahekümnendat tööaastat, mille puhul sai eripakendi ka ettevõtte esimene toode – Alma joogipiim.

Tartumaal Laeva vallas 1995. aasta sügisel tööle hakanud tehas valmistas algul nelja toodet: 25-protsendilist hapukoort, rõõska koort, keefiri ja piima.

Valio Laeva tehases 19 aastat direktorina töötanud Andrus Mölderi sõnul on varutava toorpiima maht kahekümne aastaga kümnekordistunud, tehase pindala on algusaastatega võrreldes viis korda suurem.

Ettevalmistused piimamonopolist sõltumatu meierei asutamiseks Tartumaale algasid juba 1990. aastal, kui leiti koostööpartner, Soomes Tamperes tegutsev piimatööstus Maito-Pirkka, kellega asuti otsima tehasele sobivat asukohta ja seadmeid.

1992. aastal asutati Eesti-Soome ühisettevõte Tapila AS, millest sai Laeva meierei esimene käitaja. Aasta hiljem osteti Laeva katsesovhoosilt vana kartuliladu ning alustati koostööd Soome Valio OY-ga seadmete ostmiseks ja tehase väljaehitamiseks.

Tehas avati pidulikult 1995. aasta 1. septembril, aasta hiljem võttis meierei oma toodete müümisel kasutusele Alma kaubamärgi.

Valio Eesti tegevdirektori Maido Solovjovi sõnul on Laeva meierei areng sõltunud paljuski töötajate pühendumusest. Tehases töötab praegu 230 inimest, neist üheksa olnud seal ametis olnud 20 aastat, 35 inimest on meiereis töötanud vähemalt 15 aastat.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid müüakse ka Lätis, Leedus, Itaalias, Rootsis ja Ameerika Ühendriikides.

Ligi 400 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid ja piimatoodete, sh juustude eksportijaid ning Võru ja Laeva üks suurimaid tööandjaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles