Tühi maja tõmbab süütajaid ligi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasarmu 3 tühjana seisev maja põles viimati tõsisemalt eelmise nädala teisipäeval, kuid päästjaid on sama hoonet kustutama palutud veel kahel korral pärast seda.
Kasarmu 3 tühjana seisev maja põles viimati tõsisemalt eelmise nädala teisipäeval, kuid päästjaid on sama hoonet kustutama palutud veel kahel korral pärast seda. Foto: Risto Mets

Raadi endise sõjaväelinnaku piiril asuvat Kasarmu 3 maja on oktoobrikuu jooksul pandud põlema nii mitu  korda, et see on nii naab­ruses asuva Puiestee 112a  elanikel kui ka päästjatel  ajanud kopsu üle maksa.

Vaid päev-kaks vahet ja jälle tuleb mõnest neljakorruselise hoone aknast paksu suitsu. Päästjaid on kustutama kutsutud 10., 11., 13., 15. ja 18. oktoobril, ütles Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pint­son-Käo.

Viimasel korral sumbusid leegid enne päästjate saabumist.

Enne oktoobrit oli hoones viimati tulekahju 28. mail ja vahepeal jätsid huligaanid objekti mõneks ajaks rahule.

Maja lammutatakse

Elektrit hoones pole ja kõik põlengud on alguse saanud inimkäe läbi. Pintson-Käo sõnul on süttimispõhjus enamasti süütamine või on keegi sees lõket teinud.

Korra pandi põlema ka maja seina äärde toodud diivan. Mööblieseme jäänused seisavad tänini tahmast mustava tellisseina ääres. Naabrid on näinud minema jooksmas lapsi. Ka asotsiaalsete eluviisidega kodanikke on seal kohatud, lisas Pintson-Käo.

Päästekeskuse menetlejad on lubanud, et võtavad hoone ohutuse taas luubi alla. See tähendab, et kõik avaused tuleb omanikul sulgeda.

Maja kuulub Tartu linnale ning linnavalitsus on kõik aknad plaatidega kinni pannud. Kuid nagu aeg on näidanud, murtakse plaadid lahti mõne päevaga ning ohtlik tegevus jätkub.

Sissetungimise, laamendamise ja põletamise tõttu ei tunne end sugugi turvaliselt ka kõrvalmaja elanikud.

Loodetavasti lõpevad probleemid aga peagi, sest linnal on plaanis võtta ette lammutustöö. Nõukogude ajal rajatud endisest Raadi sõjaväelinnakust pole alles palju ja Kasarmu 3 maja on üks kolmest lähiajal maha lammutatavast hoonest. Teised kaks on väiksemad ja need asuvad Eesti Rahva Muuseumi uue maja lähistel, rääkis linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne.

Lammutaja leidmiseks korraldas linn riigihanke ning linnavalitsuse tänasel istungil antakse see töö eeldatavasti soodsaima pakkumise teinud firmale.

Konkursil oli üheksa pakkujat ning kui kahe nädala jooksul keegi hanketulemusi ei vaidlusta, lähevad tööd maksma veidi üle 42 000 euro.

Majade lammutamist otsustas toetada keskkonnainvesteeringute keskus, tasudes 90 protsenti tööde hinnast. Kümme protsenti summast tuleb maksta linnal.

Planeeriti sotsiaalmajaks

Lammutamise lõpptähtaeg on tuleva aasta maikuu, kuid tõenäoliselt algavad tööd kolmel kinnistul juba tänavu, avaldas Lääne lootust.

Aegade jooksul on linn mõelnud rajada hoonesse ka sotsiaalmaja, kuid sellest plaanist loobuti. Maja on selleks liiga lagunenud, et seda saaks ümber ehitada, selgitas Eva Lääne.

Ühtekokku on Raadil kunagise sõjaväelinnaku territooriumil lammutatud juba 41 tühjana seisnud hoonet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles