Toidukottide kuhjad seisavad abivajajate ootel

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Iseseisev Elu osakonnajuhataja Merili Mänd näitab viit kümmet pangatöötajate kokku pandud toidupakki, kust leiab ka kohvi, konserve, mahla ja maiustusi.
MTÜ Iseseisev Elu osakonnajuhataja Merili Mänd näitab viit kümmet pangatöötajate kokku pandud toidupakki, kust leiab ka kohvi, konserve, mahla ja maiustusi. Foto: Sille Annuk

Eile ulatus Tartu toidupangas järjekord kuni välisukseni välja. Kel toidukott käes, see lahkus kiiresti. Uusi inimesi aga muudkui tuli ja tuli. 


Kõik käis ilma ülearuseid sõnu kulutamata. Nagu pangas ikka. Leti äärde jõudja esitas oma ID-kaardi, toidupanga töötaja kontrollis, kas selle inimese nimi ka tema paberites kirjas on, ning abilised tõstsid lauale vajalikud kuivainepakid.

Kaks kilo jahu, kaks kilo kaerahelbeid ja kaks kilo makarone ühele inimesele. Kui oli teada, et inimene esindab tervet leibkonda, siis jagati jahu, kaerahelbeid ja makarone viie kilo kaupa.

Järjekorras ootasid noored ja vanad, mehed ja naised, mõnel emal oli laps vankriga kaasas. Üks sabas seisja, Ülle Laas, toetas kätt küünarkepile ja ütles, et ilma selle toidupanga abita ei tea ta küll, kuidas tema ja ta mees hakkama saaksid.

«Mees on mul 64-aastane ja voodist väljas enam üldse ei käi, mina pean tema eest hoolitsema,» ütleb ta. «Meil mõlemal on väga väike pension.»

Töö alles kogub hoogu

Kuivainete üle oli hea meel ka Natalja Lutsenkol, kes oli toidupanka tulnud koos mehega. Neil on kodus kolm kooliskäivat last, keskmine just parasjagu haige.

«Mehel ei ole õnnestunud juba hulk aega tööd leida,» sõnas Natalja Lutsenko kurvalt. «Kaerahelbeputru söövad lapsed aga hea meelega.»

Toidupank loodi tänavu kevadel ja selle tööga asus Tartus tegelema mittetulundusühing Iseseisev Elu.

Eile olid toidupangas ametis sotsiaaltöötaja Sirje Pärn ning kolm vabatahtlikku abilist.

Toidujagajate ees paberites on kirjas enam kui 1300 inimese nimi. Nende perede puhul on Tartu linna sotsiaalosakond leidnud, et neis on tühja kõhuga tõsi taga. Kui aga tuleb keegi, kelle nime kirjas pole, siis korraldatakse asi kiiresti nii, et abivajaja nimi sinna kirja saaks.

Kõik inimesed ei ole aga kaugeltki veel toidupanka üles leidnud. Sirje Pärn, kes tegeleb peale toiduabi jagamise ka probleemides inimeste nõustamise ja tööle tagasi aitamisega, arvab, et vahel võidakse mõelda, et keegi on kindlasti veel suuremas hädas kui tema, ja seepärast ei tulda.

«Ka põevad inimesed valehäbi, aga see on küll ilmaasjata. Väljapääsmatuid olukordi pole olemas,» ütleb ta.

Kuivained ja muud kauasäilivad toiduained satuvad toidupanka eri teid pidi. Praegu on laos mitmeid tonne Euroopast Punase Risti vahendusel saabunud toiduabi, samuti Tartu Veski annetatud jahu, helbed ja makaronid.

Rahapank toidupangale

Mittetulundusühingu Iseseisev Elu osakonnajuhataja Merili Mänd lisab, et jagamist ootavad ka Swedbanki Lõuna-Eesti regiooni töötajate kokku pakitud kinkekotid «Hea tegu toidulauale!». Neist leiab maius­tusi, teed, kohvi, mahla, pähkleid, konserve, makarone, rasvaineid ja palju muudki.

Eile Tartus avatud supermarket Prisma annetas samuti suure korvitäie head ja paremat Tartu toidupangale.

Merili Männi sõnul ei ole nad veel päriselt otsustanud, kuidas Swedbanki toiduabi  ja Prisma annetus kiiresti laiali jagada nii, et selle saaksid kõige enam abi vajavad lastega pered.
«Iga hea ettepanek asutustelt või organisatsioonidelt on nüüd teretulnud,» sõnas Mänd.

Ka on kõikjal Eestis hoo sisse saanud toidupanga mündikampaania, mis kutsub inimesi münte loovutama ning panema need kauplustes ja panga­kon­torites üles seatud kogumiskastidesse, ikka toidupanga tegevuse ja vähekindlustatud perede toetuseks.

Eestis on toidupankade liikumine alles algusjärgus, terves Euroopas on niisugune abiandmine väga levinud.

«Tallinnas töötab Eesti Toidupank, meie Tartus teeme nendega tihedalt koostööd,» märgib Merili Mänd. «Narvas luuakse toidupanka, jutud selle loomisest käivad ka Rakveres, Pärnus ning Viljandis.»

Tartu toidupank

• Asub aadressil Staadioni 48.

• Avatud igal kolmapäeval kell 13–16.

• Lisainfot küsida ja häid ettepanekuid jagada saab telefonil 509 2533 või 731 0157.

• Tööd korraldab MTÜ Iseseisev Elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles