Jõelaev Vanemuine jääb ootama uut suve

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lodjaseltsi juht Priit Jagomägi loodab, et Vanemuine õnnestub talvega sedavõrd korda teha, et saab tuleval suvel jõkke lasta.
Lodjaseltsi juht Priit Jagomägi loodab, et Vanemuine õnnestub talvega sedavõrd korda teha, et saab tuleval suvel jõkke lasta. Foto: Margus Ansu

Kuigi Emajõe lodjaselts lootis, et eelmisel sügisel kaldale tõmmatud vana Vanemuine õnnestub aastaga korda teha ja panna juba sel suvel ujuva õppeklassina sõitma, tuleb oodata veel vähemalt järgmise suveni.

Lodjaseltsi juhi Priit Jagomäe sõnul on Vanemuise kere praeguseks liivapritsiga üle lastud ja suuremalt jaolt ära värvitud. Peamine probleem on aga alumiiniumist osa puhastus ehk kuidas teha seda nii, et pind karedaks ja koledaks ei läheks.

«Umbes kaheksakümmend protsenti alumiiniumist on puhas, aga mõned kohad on sellised, kust vana värv ei taha hästi maha tulla. Oleme katsetanud erinevaid võimalusi, aga pole väga head lahendust leidnud,» rääkis ta.

«Kui alumiiniumosa saaks ka päris puhtaks, siis võiks klaasid ette panna ja oleks juba täitsa hea,» lausus Jagomägi.

Talveks väljast korda

Laeva kerele on nüüdseks tõmmatud peale mitu kihti värvi. Kruntvärvi on kolm-neli kihti, siis on vahekrunt ja lõppviimistlusvärvi pannakse ka veel paar kihti.

Samuti on mitu korda ära värvitud aknaümbrused. «Eks see puhastamine ja värvimine oli päris kõva ettevõtmine,» tunnistas ta.

Jagomäe hinnangul näeb laev väljast juba üsna hea välja ning välitöödega püütakse enne talve tulekut kindlasti ühele poole saada.

«Talvega tahaksime ka seest asjad nii kaugele saada, et võiks järgmisel hooajal laeva vette tagasi lasta. Meil oli väike mõte, et laseme ta juba tänavu sügisel vette, aga Emajõe veetase on nii madal, et ta ei mahuks meie väikesesse lahesoppi ära,» rääkis Jagomägi. Laeva säilimine peaks tema sõnul aga olema nüüd tagatud, kuna roostetamine on peatatud.

Taastamistööde venimine oli paljuski kinni ilmas. «Tänavune suvi ei soosinud meie tegemisi, sest suve esimene pool oli vihmane ja jahe ning värvimiseks see hästi ei sobi. Alles augustikuus läksid ilmad suviseks ja saime hakata töödega pihta,» kirjeldas Priit Jago­mägi.

Ujuv kunstiteos

Ehkki remont venis oodatust pikemaks, on Jagomägi laeva praeguse olukorraga rahul.

«Kere seisukord on täitsa tipp-topp ja mingeid halbu üllatusi ei ole välja tulnud,» lausus ta.

Praegu on laev värvitud hõbehalliks, see toon ei jää aga lõplikult laevakeret katma, aluse lõppkujundus on Jagomäe sõnul plaanis teha koostöös kunstikooli ja kunstnikega.

«Kõigepealt plaanisime ta valgeks teha, siis hakkasime mõtlema, mis muster või pilt sinna peale veel sobiks,» lausus ta. Ühe ideena pakkus ta välja Emajões elutsevate kalade ja loomade pildid.

«Laev võiks välja näha nagu ujuv kunstiteos. Võib-olla teeme selleks kujunduskonkursi,» arvas Jagomägi.

Ta loodab, et laev õnnestub taastatuna vette lasta kevadsuvel, kui peetakse lodja kümnendat sünnipäeva. «Tahaks talvega saada seest nii kaugele, et ruumid on kasutuskõlblikud,» lisas ta.

Lodjaselts loodab Vanemuise remonditöödeks lisaraha koguda. «Ilmselt tahame Hooandja kaudu veel toetust küsida, et tuleval aastal saaks mootori ja tehnosüsteemid ka peale panna. See nõuab juba suuremat investeeringut,» sõnas Priit Jagomägi.
----------------------------------

Jõelaev Vanemuine

• Jõe- ja järvelaev Vanemuine ehitati 1963. aastal Moskvas.

• Aasta hiljem alustas alus sõite Tartus Emajõel ja Peipsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles