Tänavahooldusfirmad hoiavad ilmateatel silma peal

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel aastal tuleb Eestis hakkama saada võrdlemisi lumeta talvega.
Sel aastal tuleb Eestis hakkama saada võrdlemisi lumeta talvega. Foto: Margus Ansu

Praeguste kuldsete sügisilmadega on raske uskuda, et varsti on tänavad libedad ja maa valge, kuid tali ei jää ka tänavu taeva. Tartus on traktoritel sahad juba ees ja sool on varutud, kinnitavad tänavahooldusfirmade juhid.

«Juba ootame talve, aga ei paista teist veel kuskilt,» ütles Tartu idapiirkonna sõidu- ja kõnniteid korras hoidva Eesti Keskkonnateenused ASi lõunapiirkonna juht Kalle Voogla. «Talviste tööde valvemeistrid jälgivad meil pidevalt erinevate ilmajaamade andmeid, mehed ja masinad on valmis, töögraafikud tehtud.»

Mõni aeg tagasi andsid erinevad ilmateenistused esimese külma- ja lumehoiatuse 21. oktoobriks, kuid nüüd on ilmaprognoosi muudetud, talv saabub veidi hiljem.

Kõigepealt tõusud

«Esimest korda sõidavad meie mehed talviseid töid tegema ilmselt novembri alguses,» märkis ülikoolilinna läänepiirkonna tänavaid korras hoidva Tänavapuhastuse ASi Tartu osakonna juhataja Toomas Joost. «Kas siis ka lund tuleb lükata, ei oska keegi öelda, aga külma tuleb novembri alguses küll juba nii palju, et on tarvis libedusetõrjet teha. Meie oleme valmis.»

Ka Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak kinnitas, et talv ei tule ootamatult. «Meie partneritel on kaks tuhat tonni soola varutud, eelmisel aastal soetas Eesti Keskkonnateenused kümme uut traktorit kõrvaltänavate hoolduseks,» lisas ta.

Kuid paljud tartlased pole rahul, et libedusetõrjeks kasutatakse soola, kas muud võimalust pole? «On ikka, kliima soojenemine, muud varianti pole maailmas kahjuks leiutatud,» vastas Kalle Voogla. «Nõuetele vastavat lume- ja jäävaba tänavat pole meie kliimas võimalik soolata saavutada. Põhjamaades kasutatakse soola asemel graniitkillustikku, neil on seda odavalt palju käes, meil mitte.»

Tartu linnavalitsusega sõlmitu lepingu alusel alustavad tänavahooldusfirmad talve tõrjumist kõige kriitilisematest kohtadest. «Punased lipud on Tartu kõik tõusud ja ohtlikud kohad, näiteks Riia, Narva ja Jakobi mägi ning sillad,» selgitas Kalle Voogla.

Samal ajal käivad hooldustööd ka suurematel tänavatel ja hooldusfirmade vastutusel olevatel kõnniteedel. Kõrvaltänavatele sõidavad puisturid ja lumesahad siis, kuid suurtel teedel on olukord kontrolli alla saadud.

Varastati konteinereid

Majaomanikele paigaldatakse kõnniteede hoolduseks selgi aastal kõigisse linnajagudesse konteinerid soola-liivaseguga, samuti veetakse kindlatesse kohtadesse liiva. Ka korteriühistutele on libedusetõrjeks vajalik graniitkillustik tellitud.

Soola-liivakonteinereid pole veel laiali veetud. «Ei taha neid nii vara välja panna, eelmisel aastal varastati kolm tükki ära,» rääkis Rein Haak. Alles jäänud 97 konteineri ja liivahunnikute asukohtade teave seatakse üles Tartu kodulehele rubriiki «Talv Tartus».

Kuid soola-liivakonteinerid pole ainsad, mida varastatakse. «Ootame veidi ka tuisutõkete ülesseadmisega, neistki vehiti osa mullu sisse, kellelgi oli neid väga vaja,» märkis Rein Haak.

Kalle Voogla lisas, et tuisutõkete paigaldamist enam väga edasi ei saa lükata, töö tuleb enne maa külmumist ära teha. Tõkked paigaldatakse tuisuohtlikesse ehk lagedatesse kohtadesse, näiteks kahe raudtee vahele ja Ihaste tee äärde.

«Tänavahooldusfirmad ja linnavalitsus on talveks valmis,» kinnitas Rein Haak. «Inimesed aga pole talveks vist kunagi valmis, esimene külm ja libedus tulevad ikka ootamatult.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles