Galerii: vaata, mida pakutakse Tartu ehitus- ja sisustusmessil

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartus neljapäeval alanud mess «Ehitus ja sisustus 2015» tõi Tartu Näituste messihalli kokku nii disainerite loomingu kui ka võimalused energiasäästuks.

Disainialal olid esindatud puidust vannidega Khis, männiokastest akustiliste seina- ja laeplaatidega OKKA, disainvalgustite ja -mööbliga Trinka Design, tekstiilidisaini ja käsitsi trükitud sisustustekstiilidega Frida&Lonni stuudio-pood ning maalitud sisustusaksessuaaridega Maalikoda. Skandinaaviapäraseid seinašabloone tootev Tartu ettevõtlike noorte firma StenCilit õpetas ja näitas huvilistele kohapeal, kuidas seinale šabloonidega erinevaid mustreid joonistada. Minimajade fännid said uudistada Rcube moodulmaja - 10-18m2 suurune minimaja sobib selle loojate sõnul ennekõike suvemajaks, aga kontori- või elupinna kitsikuse leevendajaks.

Pilgupüüdjaiks osutusid Toomas Kalve valmistatud puidust lambid, mida Vana-Võrumaa käsitöömeisteid ühendav MTÜ Hinokad messil tutvustas: kooreüraski puretud saarepuu on meistri käe all saanud LED lambiga uue sisu ning lisavad nüüd interjööri põnevaid varjundeid. «Puit on ära puhastatud ja toonitud, kuid muster just niisugune, nagu ürask selle jätnud,» tutvustas lampe Epp Margna.

Võib aga juhtuda, et disaini-idee sünnib jalutuskäigul - just jalutades RMK metsarajal hakkas tegijate sõnul idanema Disainmeti loomakujulise söegrilli idee. «Mõtlesime, et teeks midagi ägedat, mis metsaga kokku sobiks,» meenutas disainer Timari Toode. Tänaseks on valikusse lisandunud veel nii minimalistliku joonega grill kui ka lõkkease linnaia tarvis ning Tartus valmivad omanäolised grillid jõudnud ka Eestist väljapoole.

Messil on aga väljas hulk eksponente, kes tutvustavad erinevaid kütte- ja ventilatsioonilahendusi. Projektijuht Anders Urbeli sõnul tuntakse energiasäästu võimaluste vastu suurt huvi, nii leiavad kõigil messipäevadel aset ka erialaspetsialistide seminarid, mille põhiteemadeks on energiasäästlik mõtteviis, liginullenergiahooned, kaasaegsed kütte- ja ventilatsioonisüsteemid ning kortermajade energiasäästlikuks rekonstrueerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles