Niisugune ongi õnnelik ruum

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Edgar Tedresaar (vasakul) ja Matthias Sildnik panid eile Y-galeriis näitust üles, oli neil teiste hulgas abiks koer Mahvi, kes sättis ennast koos kunstnikega ka pildi peale.
Kui Edgar Tedresaar (vasakul) ja Matthias Sildnik panid eile Y-galeriis näitust üles, oli neil teiste hulgas abiks koer Mahvi, kes sättis ennast koos kunstnikega ka pildi peale. Foto: Kristjan Teedema

Mitmed kõrgkoolidega seotud inimesed ja mõne ettevõtte töötajad vastasid septembri lõpul ja oktoobri algul töökeskkonna arenduse küsimustikule, mis tundus kohati veider, kuid sealjuures põhjalik. Tulemust saab vaadata näitusel.

Näiteks tuli vastata, kas oleks vaja töökohal selliseid eraldi ruume, kus ettevõtte vallalised saaksid kohtuda, või ruume, mis on mõeldud allumatute töötajate distsiplineerimiseks.

Küsitluse korraldasid kaks kunstnikku, kunstiakadeemia skulptuuri erialal 2014 lõpetanud Matthias Sildnik ja Tartu ülikooli maalikunsti erialal samal aastal lõpetanud Edgar Tedresaar. Nad soovisid küsitluse analüüsimisel saadud tulemust vormistada selliseks, et seda oleks võimalik vaadata kunstinäitusel.

Kera, maalid ja pilt

Eile käis Y-galeriis, mis asub ülikooli vanas kirikus, nende näituse «Õnnelik ruum» paikasättimine.

Keset saali rippus tohutu suur värvitud kera, kahel pool seintel olid ülisuurt mõõtu tedresaarelikud maalid ja otsaseina juurde oli kuvatud pilt, millel on näha mitmekorruselistes majades töiselt tegutsejaid.

Näituse «Õnnelik ruum» üks osa on just selleks puhuks loodud Robert Oppenheimeri nimeline heategevuslik ideepank (ROHI). See «on suunatud institutsioonilise brain­stor­mingu kultuurile» eesmärgiga luua «laiapõhjaline ressurss ideedest ja projektidest». Kusjuures ROHI «ideetoodangut puudutav statistika ja analüüs on avalik ja heategevuslik».

Sildnik rääkis, et umbes 80 küsimusega küsimustikus antud vastusevariantidega said küsitletud luua endale meelepärase töökeskkonna. Vastajaid oli üle 140. «Näitusele on kokku pandud üldistus,» ütles ta.

Edgar Tedresaar ja Matthias Sildnik on varemgi koos näitusi teinud. 2013. aasta algul osalesid nad Y-galerii endises asukohas näitusel «Tiiu Lind» ja hiljem väljapanekuga «Tiiu Lind 2» Vaal-galeriis Tallinnas.

Sildnik ja Tedresaar

Sildnik on tegutsenud ka raamatukujundaja, nii näiteks on tema looming Hendrik Lindepuu viimaste aastate tõlkeraamatute kujundus. Samuti on ta kujundanud kirjastuse Jumalikud Ilmutused üllitisi.

Tedresaar on näidanud oma teoseid eelmisel aastal Tartus neljas kohas: kohvikus Gaudeamus oli näitus «Meditatiivsed maastikud», Tartu teaduspargis ja Backbone’i kunstigaleriis «Naised, kellega ma pole maganud» ning Tartu kunstimuuseumi projektiruumis «Muuseumi valik 2014».

Tänavu on ta osalenud neljal rühmanäitusel, millest kaks olid Saksamaal Plassenburgis ja Neudrossenfeldis.

Tedresaar on ka tuntud seinamaalingute (kaas)autor. Nii näiteks aitas ta tänavu kaasa seinamaalingu valmimisele EÜSi aias, Ülemiste Citys Tallinna servas ning Ahhaa keskuse parklas. Festival Stencibility kutsus ta Sõpruse silla kandepostidele maalima presidentide Lennart Meri ja Toomas Hendrik Ilvese portreed.

Kahe kunstniku näitust «Õnnelik ruum» saab Y-galeriis vaadata 8. novembrini.

«Õnnelik ruum»

• Täna kell 18 avatakse Y-galeriis (Jakobi 1) Matthias Sildniku ja Edgar Tedresaare näitus «Õnnelik ruum».

• Näitust saab vaadata 8. novembrini.

• Y-galerii on avatud kolmapäeviti, neljapäeviti ja reedeti kell 12–19 ning laupäeviti ja pühapäeviti kell 12–17.

• Sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles