Tartlased kruvivad aasta puitehitise võistlusel pinget

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartust on aasta puitehitise kandidaat ka mullu valminud Karlova sadam.
Tartust on aasta puitehitise kandidaat ka mullu valminud Karlova sadam. Foto: Margus Ansu

Aasta puitehitise võistlusel osaleb tänavu rekordiliselt 57 kandidaati, neist üheksa on Tartust ja Tartumaalt.

Kui varasematel aastatel on aasta puitehitise võistlusel tooni andnud elamuehitusega seotud hooned ja väikevormid, siis tänavu on üle poole esitatud objektidest avalikud ja ettevõtlusega seotud hooned, teatas aasta puitehitise konkurssi korraldava Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu projektijuht Anni Martin.

Tartut esindavad sel üleriigilisel võistlusel ASi EplerLorenz jäätmekäitlustehas (Ott Ojamaa, Arhitektrum), ASi Lemeks peakontor (Eero Endjärv, Arhitekt11), elamukompleks Lille 8, Kalevi 11 ja Kalevi 11a (Kaido Kepp, OÜ Arhitektuuriklubi), kortermajad Veski 53a ja 55a (Kaido Kepp ja Marti Soosalu, OÜ Arhitektuuriklubi), Karlova paadisadam (Tõnu Laanemäe, OÜ Paik Arhitektid), Oa ja Meloni tänava kortermajad (Kaido Kepp ja Erik Kõivistik, OÜ Arhitektuuriklubi) ning kohvikrestoran Aparaat (sisearhitektid Kadi Karmann ja Grete Veskiväli).

Tartumaalt pürivad parimaks Ülenurme valla lasteaed Laululind (Ott Ojamaa ja Katre Kuller, sisekujundaja Terje Lindau-Kuum) ja Sense passiivmaja (OÜ Sense, arhitekt Eneli Markvart).

Konkursile esitatud hoonete hulgas on üheksa eramut, neli suvilat ja viis kortermaja. Suure rühma moodustavad installatsioonid ja väikevormid, nende seas ka üle maailma välgukiirusel levinud ja rekordilist kajastust leidnud audioraamatukogu Ruup Võrumaalt.

Esindatud on põllumajandus- ja tootmishooned, mille juures on puitu kasutatud nii konstruktsioonilisteks lahendusteks kui fassaadidel. Väikesadamatest konkureerivad Hiiumaa Tärkma ja Kärdla, Tartu Karlova sadam ning Peipsi ääres asuv Tiheda laululava ja lauter.

Kõigi kandidaatide fotosid saab vaadata aadressil http://bit.ly/1ZxQT8t.

Aasta puitehitise võistluse tulemused kuulutatakse välja 25. novembril Tallinnas Nordea kontserdimajas rahvusvahelisel puitarhitektuuri konverentsil «Puit – homse elukeskkonna võti».

Peaauhinda ning traditsiooni tõlgendamise eriauhinda rahastab Eesti kultuurkapital, vineeri kasutamise eriauhinda UPM-Kymmene Otepää, liimpuidu kasutamise eriauhinda Arcwood ja fassaadiauhinda Raitwood.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles