Tartumaa jahimehed: oleks vaid metssigu, keda lasta

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahipüss. Illustreeriv foto.
Jahipüss. Illustreeriv foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaministri 1. oktoobri käskkirja kohaselt peavad Tartumaa jahimehed küttima tänavu 1900 metssiga. Jaht käib täie hooga, kuid samas on selge, et osas piirkondades jäävad lubatud mahud täitmata – seakatku tõttu seal loomi lihtsalt ei ole.

Enamikku Tartumaa jahiseltse koondava Tartu jahihindusklubi jahindusnõuniku Liivi Amori sõnul on maakonnas praeguseks kütitud ligi 800 kärssnina ehk pisut vähem kui pool ette nähtud hulgast. «Tahaks loota, et see kvoot lõpuks ka täidetud saab, kuid piirkondades, kus katk on sees, pole see ilmselt võimalik: näiteks Elva jahipiirkonnas on kästud küttida 175 looma, kuid seal on lastud vaid 27 metssiga – loomi lihtsalt pole.»

Pisut paremas seisus on maakonna põhjaosas asuvad seltsid, sest see ala on praegu ametlikust katkutsoonist väljas ning seetõttu ei lasu neil ka kohustust kütitud sigade vereproove veterinaarameti laborisse saata.

Samas tõdevad sealsed jahimehed, et ette antud küttimismahud on võrreldes eelmiste aastatega suisa erakordsed – näiteks Alatskivi piirkonnas loendati eelmisel aastal 120 metssiga, tänavu peaks neid kvoodi järgi küttima aga 105.

«Oleme seda ülesannet väga tõsiselt võtnud ja tänaseks täitnud sellest kvoodist juba üle kolmandiku,» ütles sealse jahiühingu esimees Tõnis Türna. «Kõige tõhusam on metsseajaht aga lumega ja koerajahina, mistõttu oleme praegu keskendunud sigade puhul individuaalsele varitsusjahile. Kütime metssigu nii palju, kui suudame, kuid praegu on veel vara öelda, kuidas limiidi täitmine õnnestub.»

Keskkonnaamet võinuks jahimeeste hinnangul rohkem kuulda võtta nende ettepanekuid ning piirkondade reaalset olukorda.

«Jah, me vähendame arvukust, kuid antud kvootide juures on meil keeruline ette nähtud küttimisstruktuurist kinni pidada. Käskkiri tuli ülevalt poolt ning jahimeestega ei tehtud mingit koostööd,» märkis Liivi Amor.

Paraku ei näita sigade Aafrika katku levik Tartumaal kahanemise märke – näiteks avastati Nõos hiljuti nähtavasti just katku surnud emis koos seitsme põrsaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles