Linnaraamatukokku tuleb uus kohvik

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollases mantlis kohvikuomanik Mariann Vahi näitab Wesse mööbli tegevjuhile Margus Valgele ja disainer Liis Saarele ruumiplaani, et koos arutleda, milline lahendus võiks olla parim.
Kollases mantlis kohvikuomanik Mariann Vahi näitab Wesse mööbli tegevjuhile Margus Valgele ja disainer Liis Saarele ruumiplaani, et koos arutleda, milline lahendus võiks olla parim. Foto: Kristjan Teedema

Linnaraamatukogu esimesel korrusel üle aasta tühjalt seisnud ruumid täituvad varsti koogilõhnaga, sest uus kohvikupidaja on keskendunud just kookide ja tortide meisterdamisele.

CakeMill OÜ omanik ja kondiiter Mariann Vahi pakkus end ruumide rentijaks sellepärast, et noor firma, mis on tegutsenud alla aasta, otsis oma kohta. Esimestel kuudel alustas Vahi koostööd kohvikuga YliCool, kus juba pakutakse tema valmistatud kondiitritooteid. Päris oma kohviku rajamise soov on aga Vahil olnud algusest peale.

Värske ilme

Kuna raamatukogu ruumidesse pole lubatud ahju paigaldada, jääb uue kohviku Tort ja Trühvel köögipool YliCooli, kust koogikesed raamatukokku transporditakse. Vahi leiab, et umbes 500 meetri pikkune vahemaa takistuseks ei saa. Ta ise plaanib töötada nii köögis kui ka kohvikusaalis. Köögis askeldab lisaks Vahile veel üks kondiiter ning vajaduse korral võetakse tööle ka üks või kaks teenindajat.

Praegu veel oranžide seintega ruum läbib lähiajal uuenduskuuri. Mööblifirma Wesse aitab leida sobiva sisekujunduse. Vahi soov oleks luua midagi kodust ja sooja ning mitte liiga uhket. Seintele plaanitakse laudist ja tahvlit, kuhu saaks kirjutada, mööbliks sobiks veidi erinevad toolid ja erikujuga lauad, võib-olla ka väike diivaninurk. «Kindlasti tulevad siia raamatud, värsked ajalehed ja toiduajakirjad,» lisas Vahi.

Kohviku eripäraks võib pidada seda, et iga päev hakkab müügis olema ka küpsetis, mille retsepti leiab mõnest raamatukogu teosest. Siis saavad kõik soovijad head maiust kodus järele teha. Lisaks hakkab kohvik pakkuma ka gluteeni- või suhkruvaba kooki.

Tervislikke kooke hakkas Vahi esmalt valmistama oma lapsele, kes on diabeetik, seepärast tahab ta pakkuda head magustoitu ka toidutalumatusega inimestele. «Mul on palju häid kookide ja magustoitude ideid, tahaks neid realiseerida,» ütles kondiiter. Vahi sõnul jäävad menüüsse siiski alles ka tavalised suhkrust ja jahust küpsetised, seega on valikut kõigile.

Soolasest toidust pakutakse alguses kergemaid eineid – salateid ja võileibu. Kunagi tuleb ka ehk päevapraad või supp, kuid enne on vaja natuke sisse elada, põhjendas Vahi.

Meelitab lugema

Vahi sõnul võiks kohvik meelitada ka rohkem inimesi raamatukokku. Seal võiks aega veeta emad lastega – tuleb otsida sobiv raamat, laps saab seda uurida ning ema samal ajal kohvi ja kooki nautida. «Ma tahan, et kui inimene siia sisse tuleb, siis see ruum nagu kallistaks teda, et ta ei tahakski ära minna,» ütles Vahi.

Tartu kultuuriosakonna juhataja asetäitja Marianne Menning rääkis, et 2014. aasta kevadel lõppes endise kohvikupidajaga koostöö ning seda pikendada ei soovitud. Mullused otsingud andsid esimese hooga küll tulemuse, kuid parimaks osutunud pakkuja siiski lõpuks lepingut sõlmida ei tahtnud. «Nii jäigi raamatukogu rohkem kui aastaks kohvikuta,» tõdes ta.

Uus kohvik on plaanis avada novembris. Kohvikusse peaks mahtuma 25 einestajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles