Rahvas valis linnahalli ja amfiteatri

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Tartu Korvpallikool tahab koostöös linna, riigi ja erasektoriga luua Tartusse mitmefunktsioonilise linnahalli, mis on mõeldud spordi- ja kultuuriürituste, konverentside ja messide korraldamiseks.
SA Tartu Korvpallikool tahab koostöös linna, riigi ja erasektoriga luua Tartusse mitmefunktsioonilise linnahalli, mis on mõeldud spordi- ja kultuuriürituste, konverentside ja messide korraldamiseks. Foto: eskiis

Tartu kaasava eelarve hääletusel said kõige rohkem hääli linnahalli ehk Arena Tartu eskiisprojekt ja Toomemäe nõlvale kavandatav Elleri amfiteater, mis kogusid vastavalt 982 ja 749 häält.

Linnahalli idee esitanud endine tippkorvpallur Tanel Tein ütles, et võit oli nii ootuspärane kui ka üllatav. «Kui vaadata asja suurust ja kui paljusid tartlasi see võiks kõnetada, siis oli tulemus mingil määral ootuspärane. Aga nagu valimistel ikka, midagi kergelt ju ei tulnud,» lausus Tein, kelle arvates oli konkurents väga tugev.

Teini sõnul tekkis linnahalli idee eelmise aasta kevadel, kui avalikustati toonased kaasava eelarve ideed. «Mina kui endine korvpallur ei näinud seal kusagil korvpalli. Eks see ajendas,» sõnas Tein. Ta tõdes, et kõige raskem oli hääletusele pääseda.

«Konsulteerisime linnavalitsusega mitu korda. Väga lihtsalt oleks võinud nüüdne võitja kevadel üldse mitte edasi pääseda,» ütles Tein.

Ta tunnistas, et nägi linnahalli idee reklaamimiseks väga palju vaeva. «Võiks öelda, et täis agentuuritöö. Vahe ainult selles, et kõik inimesed, kes kaasa lõid, tegid seda oma vabast tahtest. Aga nii tegid ka teiste ideede esitajad. Inimesed pühendusid ja see oli tore.»

Hall valmib kindlasti

Kuigi võiduidee kohta on kõlanud ka arvamusi, et linnahall on sedavõrd kallis ehitis, et tõenäoliselt jääb eskiis linnavalitsuse riiulile tolmu koguma, sest ehitamiseks pole raha, oli Tein teist meelt. «Ma ei teeks seda, kui ma ei usuks sellesse. See hall saab valmis,» kinnitas ta.

Tanel Tein  lubas seista hea selle eest, et protsess seisma ei jääks.

«Me ju teame kõik, et linnaeelarves selleks raha pole, aga ma julgen väita, et see projekt pole ainult Tartu asi. Selle taga on ka Tartu vallad ja see puudutab kogu Lõuna-Eestit, kes ei saanud hääletada,» rääkis Tein.

Töö juba käib

Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli direktor Kadri Leivategija ütles amfiteatri võitu kommenteerides, et tulemus oli rõõmustav. «Arvestades seda, kui palju seal oli Tartule väga olulisi projekte, oli see meile hästi rõõmus uudis. Uskusime sellesse ja tegime selle nimel palju tööd. Aga et me jõudsime kahe parima hulka, oli kindlasti üllatus,» selgitas ta.

Direktori sõnul on amfiteatri rajamiseks Toomemäe nõlvale tehtud juba ettevalmistusi. Konsulteeritud on linna ja keskkonnametiga. «Kuna amfiteater tuleks otsapidi meie uue hoone ehk Tubina saali külge, on seal juba näiteks valmisolek elektriühendusteks. Nüüd on vaja teha eskiisprojekt ja hakata publikuala välja ehitama,» selgitas Leivategija.

Kaasava eelarvega saadud 70 000 eurot pole Leivategija sõnul siiski piisav, et kogu vabaõhukompleks valmis saada. «See raha on eelkõige istumisala väljaehitamiseks, aga me peame leidma rahastust juurde. Eelkõige selleks, et seal oleks polüfunktsionaalne esinemisala,» rääkis ta.

5.–11. oktoobrini kestnud Tartu kaasava eelarve hääletamisel anti kokku 6929 häält 3772 hääletajalt. Hääletanud tartlaste arv oli tänavu ligi kaks korda suurem kui mullu. 2014. aasta hääletusel osales 1938 tartlast. Käesoleval aastal suurenes osalus 4,7 protsendile hääleõiguslikest tartlastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles