Suvel kadunuks jäänud noormehe vanaema: ma ei kavatse lootust kaotada

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renel 29. juunil 2015 Tartus Emajõe ääres
Renel 29. juunil 2015 Tartus Emajõe ääres Foto: Turvakaamera pilt / Politsei- ja piirivalveamet

20-aastane Tartu noormees Renel Tooming on kadunud kui vits vette, politsei pole kolme kuu jooksul mehe võimaliku asukoha kohta saanud ühtegi vihjet ja lähedased on murest murtud.

Reneli vanaema Lea Ristjõe (66) mõtleb iga päev, kas ta näeb veel kunagi oma lapselast. Ta oli enda sõnul noormehega lähedane ning teade tema kadumisest tuli mõistagi ootamatult. Vanaema sisetunne ütleb aga, et Renel on elus.

«Me ei ole saanud tema kohta ühtegi vihjet. Reneli isa käib pidevalt uurija juures, aga ei midagi,» ütleb Lea.

Ta tunnistab, et suhtleb sensitiividega, sest kuskilt mujalt pole kinni hakata. «Eks see ole nii, nagu sensitiividega ikka… üks räägib üht ja teine teist. Aga kohati on ka sarnast juttu, mis annab lootust, et Renel on elus.»

Noormees pidanuks samal nädalal, mil ta kadus, sõjaväkke minema ning liiguvad jutud, et võib-olla peitub tema kadumise põhjus just selles. Lea seda hästi ei usu. «Ta käis vahetult enne jaanipäeva minu juures Jõgeval ja rääkis, et läheb sõjaväkke. Küsisin, kas ta pelgab minna, kas on mingeid tõrkeid, ja ta ütles, et ei, vanaema, mul pole mingisugust tõrget, mul ei ole midagi karta ja ma lähen hea meelega.»

Võib-olla juhtus vahepeal midagi? Või ei tahtnud Renel vanaemale muret valmistada? «Ma ei oska tõesti öelda. Ma ei tea,» ohkab Lea.

Tundmatu naine

Mullu Tartu Kivilinna gümnaasiumi lõpetanud Renel lahkus Annelinnas asuvast kodust 28. juunil kella 16 ajal. Teada on, et ta veetis ühe naisterahvaga aega Dorpati hotelli numbritoas, kust ta lahkus 29. juuni varahommikul kella 3 ajal.

Viimane märk Renelist on Väike-Turu tänavale suunatud turvakaamera salvestus: noormees kõnnib sirgel sammul kella 3 ajal mööda kõnniteed Zeppelini kaubanduskeskuse suunas, ilmselt oma hõbedase Toyota Corolla juurde, mis oli pargitud Aura veekeskuse ette. Ent järgmisel päeval seisis auto endiselt parklas.

Naisterahvaga, kellega teadaolevalt Renel vahetult enne kadumist hotellis aega veetis, pole seni kontakti saadud. Politsei on hotelli turvakaamera salvestised mitu korda läbi vaadanud, kuid naisterahva nägu on liialt hägune, et teda tuvastada.

«Uurijad ja Reneli lähedased on ummikus, sest midagi pole teada,» märgib Lea. «Igal õhtul lähen suure murega magama ja igal hommikul suure murega tõusen. Nii ongi. Ja mida me teha saame? Mitte midagi. Jookseks ja aitaks, aga kuhu ja kuidas?» on ta kimbatuses.

Teadmata põhjustel jättis Renel hotellist lahkumisel kaasa võetud seljakotti pakkimata mitmeid rahaliselt väärtuslikke isiklikke esemeid. Teiste asjade seas jättis ta hotellituppa maha ka kaks sülearvutit.

Lootus püsib

Lea sõnul on kõik arvutid korduvalt läbi kammitud ning neist pole leitud ühtegi infokildu, mis noormehe asukoha reeta võiks. «Olen suhelnud tema sõpradega ja keegi ei tea, kes oli see naine, kellega ta hotellis õhtust sõi. Keegi ei tea, kellega ta hotellist lahkudes kokku võis saada ja kuhu ta edasi läks…»

Ristjõe tunnistab, et tal on väga raske, kuid ta ei kavatse lootust kaotada. «Mu sisetunne ütleb, et ta on elus. Nuttu ja valu ja kõike seda kurbust on nii palju olnud, aga ma ikkagi loodan, et kõik lõppeb hästi.»

Nii nagu paljud teadmata kadunute lähedased, ütleb ka Lea, et kõige hullem on teadmatus. «Kui see lugu ongi kurva lõpuga, siis tehakse tavapärane tseremoonia ja kõik on lõppenud. Aga praegu ikka mõtled ja mõtled, et kus ta on.»

Vanaema sõnul õppis Renel koolis hästi. Ta oli korralik ja oskas enda eest hästi hoolt kanda. Renel oli ka väga sportlik. Teismelisena poiss kodust ära ei jooksnud ja seetõttu on vanaemal veel eriti raske toimuvat mõista. «Ma ei kujuta ette, mis lahti on. Aga mul on tunne, et ta on elus, ja see aitab mul päeva õhtusse veeretada.»

Vanaema suur soov on, et Renel teaks: koduuksed on talle alati avatud ning üheskoos saab kõigist raskustest üle. Ta on teinud Reneli Facebooki seinale ka postituse, milles palub ühendust võtta. Või vähemalt teadet, et kõik on korras.

Politseil puuduvad endiselt niidiotsad

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel ütles Postimehele, et politsei pole saanud endiselt vihjeid Reneli võimaliku asukoha kohta ning aktiivne otsimine on tänaseks lõpetatud. «Oleme läbi vaadanud kõikvõimalikud turvakaamerate salvestised, lasknud teha ekspertiisid, suhelnud lähedastega, ent asi pole mitte üheski suunas edasi liikunud,» tunnistas Peitel, lisades, et noormees on kadunud nagu vits vette.

Reneli mobiiltelefon on endiselt välja lülitatud ning ka oma pangakaardiga pole ta toiminguid teinud. Ei saa välistada, et noormees läks välismaale.

Jätkuvalt on oodatud igasugune informatsioon, mis viiks Reneli leidmiseni, hädaabinumbril 112. Samuti võib Reneli kohta vihjeid anda SA Kadunud infotelefon +372 6616 776.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles