Tartu ülikool püüab tudengeid stereotüüpide abil

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kampaania
Tartu Ülikooli kampaania Foto: Indrek Silver Einberg

Tartu ülikool tuli hiljuti välja karikatuuridega, millega määratletakse erinevaid tudengitüüpe. Üks neist on Ultrabeib, mis pälvis sotsiaalmeedias negatiivset tähelepanu ka feministide seas.

«Kõige soodsam pesitsuspaik Ultrabeibele on õigus- ja majandusteaduskonnas. Ultrabeib unistab edukast karjäärist ettevõtja või juristina, kus kõik hea jookseb talle ise kätte,» seisis Ultrabeibe kirjelduses.

Ultrabeib on üks karikatuur paljudest, mille Tartu ülikool avaldas oma sisseastujatele mõeldud Facebooki lehel. See sai aga kõige rohkem vastukaja.

Üks naine leidis, et tegemist on ebaõnnestunud huumoriga. «Selle teksti autor võlgneb vabanduse õigus- ja majandusteaduskonna naistudengitele selle eest, et neile on üritatud külge kleepida ultrabeibe kui ühiskonnas üldiselt halvustatud isendi kuvandit,» kirjutas ta sotsiaalmeedias karikatuuri all.

Sõna võttis ka Feministeerium: «Aitäh, Eesti vanim ülikool, läbimõeldud ja tasakaaluka reklaami eest. NOT.»

Feministeerium tegi Eesti Naisüliõpilaste Seltsile ettepaneku teha ühisavalduse, mille peale teatas viimane sarkastiliselt: «Teeks! Aga sellega läheb natukene aega. Meie kirjatoimetaja peab alguses oma aksessuaar-sülearvutis lisaks Facebookile Wordi avamise selgeks saama.»

Karikatuur eemaldatud

Tartu ülikool vabandas nende ees, keda antud pilt või tekst riivas. «Tahtsime näidata üldlevinud stereotüüpe läbi huumoriprisma ja kedagi solvata või soopõhiselt halvustada kindlasti ei soovinud,» kirjutas ülikool vabanduses.

Kella 15 paiku eemaldas ülikool «Tudengi välimäärajast» Ultrabeibe karikatuuri. Teisteks karikatuurideks on Spordipüks, Villamüts, Elupõletaja, Maailmarändur ja Nutitäpp. Tutvu nendega lähemalt siit.

Tartu ülikooli turunduse peaspetsialist Teele Arak ütles Postimehele, et kõnealune emotsioone tekitanud pilt on üks pilt laiemast «Tudengi välimääraja» seeriast, milles tutvustati levinud stereotüüpe tudengitest läbi kerge huumoriprisma.

«Kindlasti ei soovinud me ülevõimendatud tegelastega kedagi solvata või soopõhiselt halvustada,» sõnas Arak. «Oleme tänanud kõiki saadetud tagasiside eest ning praeguseks on see pilt sotsiaalmeediast eemaldatud. Vabandame siiralt Tartu ülikooli poolt, kui keegi tundis end puudutatuna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles