Kirjastus Elmatar läks pankrotti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Reedel kuulutas kohus välja AS Kirjastus Elmatari pankroti ja nimetas pankrotihalduriks Olev Kuklase. Võlausaldajate esimene üldkoosolek peetakse 30. oktoobril Tartu kohtumajas.

Avalduse Elmatari pankroti väljakuulutamiseks esitas tänavu 28. juulil OÜ Greif. Viimase hinnangul oli Elmatar muutunud maksejõuetuks.

Ajutise pankrotihalduri aruande järgi on võlgnikul vara üle 292 000 euro ja kohustusi üle 340 000 euro.

Ajutise pankrotihalduri hinnangul võib võlgniku alalise maksejõuetuse tekkimise algusena käsitleda 1. juunil 2008 aset leidnud veeavariid, mille tagajärjel sai kahjustada võlgnikule kuuluv vara. Siiski ei käsitle ajutine pankrotihaldur maksejõuetuse ainsa põhjusena avariid, sest asjaoludest nähtuvalt on ettevõte jätkanud oma senist majandustegevust, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Täpsem maksejõuetuse põhjus selgitatakse välja pankrotimenetluse käigus. Ajutise pankrotihalduri hinnangul ei ole võimalik maksejõuetuse tekkimise täpset aega öelda, seega hindab haldur maksejõuetuse tekkimise ajana 2011. aastat, mil võlgnik on jäänud püsivalt võlgu Greifile, lõpptulemusena on see viinud pankrotiavalduse esitamiseni.

Kohus leidis, et Greifi pankrotiavaldus ning ajutise pankrotihalduri aruanne ja selle lisad kinnitavad, et võlgnik ei suuda rahuldada võlausaldajate nõudeid. Samuti ei kata Elmatari vara kõiki tema kohustusi. Selline seisund ei ole võlgniku majanduslikust olukorrast tulenevalt ajutine.

Reedene kohtumäärust saab vaidlustada 15 päeva jooksul pärast pankrotiteate avaldamist Ametlikes Teadaannetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles