Piltuudis: Emajõgi langes nullist allapoole

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe veetaseme mõõdusammas näitas 12. oktoobri hommikul -01 ehk sentimeetrit kokkuleppelisest nulltasemest allpool.
Emajõe veetaseme mõõdusammas näitas 12. oktoobri hommikul -01 ehk sentimeetrit kokkuleppelisest nulltasemest allpool. Foto: Risto Mets

Kui septembrit kutsutakse rahvapärimuses vihmakuuks, siis tänavu jäid suured sajud tulemata. Järgnes kuiva ilmaga oktoober ja nüüd võivadki kõik näha, kuidas Emajõe veetase on langenud allapoole kokkuleppelist nullpunkti.

Kui jõelaev Pegasus ei sõida Kaarsilla alt läbi enam siis, kui veetase langeb 20 sentimeetri kõrguseni nulltasemest, siis nüüd peaksid ka väiksemate paatide omanikud silla all väga tähelepanelikud olema. Osa kunagise Kivisilla varemetest hakkab vee pinnale jõudma. Kuid ka igal pool mujal vesikonnas tuleb hoida pilk pidevalt kajaloodil, et mitte paadiga kividesse ja põhjamutta takerduda.

Nädala esimeseks pooleks ilmateenistused vihma ei luba. Kuid ega väike vihm midagi muudakski. Võrtsjärvest Peipsisse voolav Emajõgi püsib täpselt nii kõrge või madal kui palju mõlemas suures järves vett. Et Võrtsjärv on väga tühjaks valgunud ning kalamehed muretsevad juba, kas kalad talve ikka üle elavad, hakkab vihmaperiood esmalt jõgede kaudu Võrtsjärve täitma. Alles seejärel Saab ka Emajõgi oma osa. Pedja ja Põltsamaa jõest hakkab jõkke vett saabuma mõistagi varem. Kui vihma muidugi ikka tuleb.

Veelgi madalam oli vesi aga näiteks 2006. aastal, mil veetase püsis pikalt enam kui paarkümmend sentimeetrit alla nulltaseme. Toona said inimesed Kaarsilla all veest välja turritavatel Kivisilla varemetel lausa kõndida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles