Galerii: eakad uurisid uusi kavalaid ajaveetmisvahendeid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Vaimse Tervise Hooldekeskusesse tulid täna Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Janika Pael ja kommunikatsioonijuht Jaanika Niinepuu tooma kolme väga erilist põlle ja kahte töölauda.

Põlledel oli ridamisi lukke, haake, nööpe ja taskuid ja taskutes üllatusi ning töölaudadel konkse, riive ja haake, mida võis kinni panna ja lahti võtta.

Janika Pael, kes on tervishoiukõrgkoolis vaimse tervise õppejõud, otsis juba suvel kaasalööjaid, et katsetada just niisuguste, eakatele mõeldud tegelusvahendite oma kätega meisterdamist.

Et homme tähistatakse üle maailma vaimse tervise päeva, siis otsustasid Janika Pael ja Jaanika Niinepuu iseenda ja kolleegide valmistatud esemed Tartu Vaimse Tervise Hooldekeskusesse ära viia.

Janika Pael selgitas pärast, et need inimesed, kes täna päevakeskuses niisuguseid vahendeid lähemalt uurisid, on liiga tublid ja tragid ega ole päriselt õige sihtrühm. Ometi lähevad need esemed asja ette, sest vaimse tervise hooldekeskusel on ka ööpäevaringne osakond.

Niisugused tegelusvahendid on eelkõige mõeldud kaugelearenenud dementsusega inimestele, kes on jäänud oma mõtete ja tunnetega üksi, kel on vähenenud lühimälu ja halvenenud keelekasutus. Ainus, mida nad ei unusta, on töö, ja näiteks niisugused põlled ja lauad aitavad neil kunagisi igapäevatoimetusi meelde tuletada ja neid uuesti läbi teha ja nii aega veeta.

Tegeluslaudu, -matte ja -patju on ka toodetena disainitud ja neid on Janika Paela sõnul internetist võimalik tellida. Aga nende meisterdamisega saavad paljud inimesed ise hakkama, kui vaid fantaasia appi võtavad. Seda tervishoiukõrgkooli töötajad täna just tõestasidki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles