Rokkstaar osaleb Aafrika eepose ainelises oratooriumis jutustajana

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Padar.
Tanel Padar. Foto: Liis Treimann

Sel nädalal on küpsenud proovides suur heliteos, Peeter Vähi oratoorium «Müstilisel Kaydara-maal», mille esitluskontsertidel laupäeval Tartus ja pühapäeval Tallinnas astub kuulajate ette oma elus esimest korda jutustaja ja mitte rokkstaari osas Tanel Padar.

Helilooja Peeter Vähi on muusikasse kirjutanud Lääne-Aafrika fulani rahva eeposelaadse pärimusloo ning on autentsuse huvides jätnud lauluosad originaalkeelde.

Oratoorium «Müstilisel Kaydara-maal» jutustab loo kolme noore mehe sissepühitsemisriitusest – nende teest varjude maailma, mille valitsejaks on teadmiste ja kulla jumal, nähtamatu Kaydara.

Idee Aafrikast

Vähi sõnul tekkis selle muusikalise suurvormi idee ekspeditsioonil African Round, mille raames sõideti läbi 2012. ja 2013. aastal 24 Aafrika riiki. Teosele annavad koloriiti fulani keel ja aafrikalikud rütmid.

Lauljaid ja instrumentaliste on publiku ees ühtekokku rohkem kui 200. Muusikat toetavad visuaalsed lahendused, mille on teinud Jaanus ja Robin Nõgisto.

Tanel Padar esitab eestikeelset teksti fulanikeelsete lauluosade juurde. Neid kannavad ette Eesti rahvusmeeskoor, tütarlastekoor Ellerhein ning tenor Mati Turi, bariton Rauno Elp ja bass Priit Volmer.

Lauljaid saadab Eesti riiklik sümfooniaorkester Mihhail Gertsi juhatusel. Orkestri löökpilliarsenali täiendavad Peeter Vähi Aafrika-reisidelt kaasa toodud instrumendid (tuulekell, kõristid, trummid - ka kahesajaliitrine kütusevaat), oratooriumi ettekande taustaks näidatav video toetub ekspeditsioonil salvestatud materjalidele.

Tanel Padar on enda sõnul esimest korda selletaolises olukorras ja koosluses. «Kui Peeter Vähi tegi mulle ettepaneku osalemiseks, ei tundnud ma ennast esialgu päris kindlalt, kuid peale temaga mahaistumist ja teosesse süvenemist leidsin, et see on väga põnev väljakutse,» lisas rokkstaar.

Peeter Vähi on varemgi loonud suurteoseid pärast reisimuljete kogumist, näiteks "Antarctic Concerto". Verivärske oratooriumi esitusse Tanel Padari kaasamist põhjendas ta selle muusiku sümpaatse jõulise väljenduslaadiga ja vajadusega vähendada oma suurteose akadeemilisust.

Tartus ja Tallinnas

«Müstilisel Kaydara-maal» esmaettekanded toimuvad 10. oktoobril kell 19 Vanemuise kontserdimajas ja 11. oktoobril kell 19 Estonia kontserdisaalis.

Eesti Kontserdi teatel kõlab sama kontserdi esimeses pooles Mendelssohni Viiulikontsert e-moll op 64, kus vahetusprojekti «Hiina muusika aasta Eestis» raames soleerib Hiina üks tippviiuldajaid Dan Zhu. Varem reklaamides kirja pandud sama riigi viiulivirtuoos Chuan Yun Li on kontserdi toimetaja Tiiu Valperi teatel sattunud haiglasse tõsise terviserikkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles