Tähetornis avatakse maailmamõõtmise jaam

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toomkiriku hoone remondi tõttu on TÜ muuseumis tegutsev Hull Teadlane liikuvam kui kunagi varem. Homsest on tähetornis avatud tema maailmamõõtmisjaam, kus teadlane ise avab ilmaruumi saladusi.

«Hullu Teadlase kabinet on remondis ja uus keskkond loodi seepärast, et tema sõbrad on hästi kannatamatud ja me ei tahtnud, et Hull Teadlane remondi tõttu ära kaoks,» rääkis TÜ muuseumi arendusjuht Mai­ro Rääsk.

Maailmamõõtmisjaam annab võimaluse interaktiivsete tegevuste kaudu õppida tundma nii maailma kui ka tutvuda rännakute ja rändajatega seotud lugudega. Lisaks on Rääski sõnul keskkond saanud inspiratsiooni muuseumi tuleva aasta näitusest «Maailma mõõtmine», millele Hull Teadlane teeb oma jaamaga sissejuhatuse.

Palju kohvreid

Viimati külastas teadlane Islandit. Laupäeval tutvustabki ta avamisel oma kõikide reiside suuremaid avastusi ja tähelepanekuid. Samuti tehakse koos lastega eksperimente, mis on inspireeritud maailmamõõtmisjaamast.  

Ekspositsioon on üles ehitatud kohvritele, kõige olulisemad on maa-, kosmose- ja ookeanikohver. Kõik need on küll eksponaadid, aga kuna Hull Teadlane peab tähtsaks õppimist kogemuse ja tunnetuse kaudu, saab suuremat osa asjadest kasutada ja katsuda.

Näiteks maakohvris saab katsetada, kuidas indiaanlaste tätoveeringud käel välja näevad. Võrrelda saab pügmee ja hollandlase jalgade suurust, et mõista, kui erinevad võivad olla rahvused.  

Ja nuppu keerates võib kuulata, kuidas kõlavad maailmas erinevad keeled, ning interaktiivselt temperatuurikaardilt vaadata, millistes maailma piirkondades temperatuur aasta jooksul kõige enam kõigub.

Ookeanikohvris aga on võimalik võrrelda veekogude soolasust ja kuulata ookeaniga seotud helisid. Kosmosekohver annab aimu, mida kosmoses süüakse, ja ka seda, kuidas eestlased on panustanud kosmose uurimisse.

Eesti panus maailmas

Maailmamõõtmisjaama mõte on Mairo Rääski sõnul ka esile tõsta Eesti panust maailma tundmaõppimisel ja mõõtmisel. Kohvritest leiab teavet Eestist pärit meremeeste ja maadeavastajate kohta.

Külastajad saavad piiluda teistessegi ekspositsioonikeskkonna kohvritesse ja avastada sealt näiteks raamatuid, mis on Hullu Teadlast lapsepõlves palju mõjutanud ning rändama viinud.  

Iga laupäeva hommikul on Tartu tähetornis Hullu Teadlase eksperimendid. Maailmamõõtmisjaamas saab korraldada ka sünnipäevi ning tellida haridusprogramme kooliõpilastele.

Hullu Teadlase maailmamõõtmisjaam avatakse laupäeval kell 11 ning see jääb avatuks aprilli lõpuni. Teadlane iga päev jaamas kohal ei ole, kuna ta käib rändamas, et koguda uut materjali ja teadmisi.

2016. aasta mais on toomkirikus remont läbi ja teadlane saab oma uuenenud kabinetti tagasi kolida.

Maailmamõõtmisjaam

• Avatud Tartu tähetornis 10. oktoobrist.

• Ekspositsioonikeskkond, eksperimendid, sünnipäeva- ja haridusprogrammid.

• Mõeldud eelkõige 5–12-aastastele lastele ja peredele.

• Teadlase tegemistest saab lugeda hullteadlane.ut.ee.

• Hull Teadlane õpetab avastama maailma imesid mängi­mise, katsumise, maitsmise

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles