Toomemäge ootab ees uus infograafika

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomemäe uue infograafika eskiislahenduse töötasid välja disainibürood Baas, Tuumik ja Bassein.
Toomemäe uue infograafika eskiislahenduse töötasid välja disainibürood Baas, Tuumik ja Bassein. Foto: TPM

Linn plaanib paigaldada Toomele uued infotahvlid, kaardid, viidad ja ajaloolised ülevaated, mis aitaks paremini orienteeruda ning annaks põhjalikuma ülevaate Toomemäe rollist linna ajaloos.

Aasta alguses loodud Toomemäe töörühma liikme ja Tartu linnaarhitekti Tõnis Arjuse sõnul on praegu Toomel kasutusel pruuni värvi viidad, millesarnaseid on üle linna. Viitadel on omad head ja vead, aga üsna palju infot on puudu. Lisaks on monumentide juurde pandud alumiiniumist infotahvleid, millest mõni on üsna  kriibitud ja vajab väljavahetamist.

«Mingid sildid on, aga terviklikku lahendust pole. Oleme saanud selle kohta ka tagasisidet, et praeguste viitade järgi orienteerumine väga hästi ei õnnestu. Kui tahame, et leiaks üles Toomemäe olulised ajaloolised kohad, siis tuleb viitamist parandada,» rääkis Arjus.

Uue infograafikaga soovitakse tuua rohkem välja Toomemäe ajaloolisi kihistusi. «Tahame tuua avalikku ruumi rohkem kaardimaterjale ja paremini esile need asutused, mis Toomemäel tegutsevad,» sõnas Ar­jus. Uue lahenduse töötasid välja disainibürood Baas, Tuumik ja Bassein.

Arjuse sõnul töötasid kolm disainifirmat korraga, et saavutada üks ja tugev kontseptsioon. Nende ülesanne oli anda uue infograafika toel kogu Toomemäele kuvand ja töötada välja infograafika ühtne stiil. Seejärel viidasüsteemide perekond ning erinevas suuruses tablood ja suunajad.

Nüüdseks on eskiislahendused valmis ning teisipäevasel istungil tutvustas Arjus neid ka linnavalitsuse liikmetele. «Üht-teist laseme parandada ja mõni pereliige tuleb veel tõenäoliselt juurde, aga nüüd on tähtis hakata välja töötama tehnilist lahendust, et asi oleks vastupidav ja jätkusuutlik,» selgitas ta.

Mõnes kohas võiks tema sõnul olla infokandjaks ka ekraan, kuid üldiselt soovitakse, et asi oleks lihtne.

Millal esimesed uue kujundusega viidad võiksid Toomemäele ilmuda, ei osanud linnaarhitekt veel öelda, aga võib-olla saadakse esimene osa juba järgmisel aastal valmis. «Kõik sõltub sellest, kuidas me leiame tehnilise lahenduse ja millal hanget korraldatakse,» lausus Arjus, kelle sõnul vajab Toomemägi edasiarendamist.

Toomemäe kohta telliti aastaid tagasi suur projekt ja seda on vahepeal soovitud ka ellu viia, aga kogu Toome korraga väljaehitamine käib ilmselgelt linnale üle jõu.

«Aga sellele projektile me tugineme ja see on meil pidevalt silme ees,» ütles Arjus. Tema sõnul on töörühma lõppeesmärk panna paika prioriteetide järjestus, et Toomele rohkem tähelepanu tuua ja seda paika paremaks muuta.

Peale Arjuse kuuluvad Toomemäe töörühma veel Tartu ülikooli muuseumi direktor Mariann Raisma, linnamajanduse osakonna asejuhataja And­res Pool, linna arhitektuuri ja ehituse osakonna kultuuriväärtuste vanemspetsialist Egle Tamm ning arhitekt Kaido Kepp. Töörühma kuraator on maastikuarhitekt Karin Bach­mann.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles