Sõdurite hauaplaatidele ilmusid uuesti nimed

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu sõjaväekalmistul säilinud paarkümmend hauaplaati on nüüd lõpuks puhastatud ja taastatud, enamikult neilt on võimalik välja lugeda ka nimed ja aastaarvud.
Tartu sõjaväekalmistul säilinud paarkümmend hauaplaati on nüüd lõpuks puhastatud ja taastatud, enamikult neilt on võimalik välja lugeda ka nimed ja aastaarvud. Foto: Margus Ansu

Raadi surnuaia Nurme   tänava poolses küljes asuval sõjaväekalmistul on hoopis teise ilme saanud väiksed hauaplaadid, millelt näeb taas lugeda Tartu garnisoni paarikümne sõduri ja ohvitseri  nimesid. Teistelgi kalmistutel sai tehtud mitu olulist tööd.

«Selle töö tegemiseks oli käes viimane aeg, mõne aasta pärast poleks siin enam midagi päästa saanud,» ütles Tartu sõjaväekalmistul dolomiidist hauaplaate puhastanud ja taastanud restaureerimisfirma Mandragora OÜ kivirestauraator Jaak Sarap.

Tartu linnaga sõlmitud lepingu alusel puhastas ja taastas Mandragora sõjaväekalmistul 21 dolomiidist hauaplaati. Enamikul plaatidest on nüüd endiste sõdurite ja ohvitseride nimed näha, mõnel paremini, mõnel halvemini. Vaid paarilt plaadilt on aja jooksul kõik kirjad täiesti kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles