Kaasav eelarve: tartlased jagavad 140 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audiogiid ehk Tartu lugude linnaks.
Audiogiid ehk Tartu lugude linnaks. Foto: Repro

Tänasest pühapäevani, 11. oktoobrini saavad kõik tartlased osaleda kolmanda kaasava eelarve tegemisel, andes oma hääle kõige rohkem meeldiva idee toetuseks. Valida saab 24 ettepaneku hulgast.

Kaasava eelarve suurus on 140 000 eurot, need jagatakse kahe enim hääli saanud idee vahel.

Hääletada saab nii veebis kui raekoja infokeskuses iga vähemalt 16-aastane isik, kelle elukoht on Eesti rahvastikuregistri andmetel Tartu linn. Iga hääletaja võib oma hääle anda kuni kolme idee poolt. Ellu viiakse järgmisel aastal vähemalt kaks enim hääli saanut.

Kaasava eelarve tänavune protsess algas kevadel, kui

27. aprillist 17. maini sai esitada ideid. Tähtajaks laekus neid 57, millest pääses järgmisesse vooru 43. Juunikuus peetud aruteludel ideede autorite ja ekspertidega selgusid need 24 ideed, mis pääsesid hääletusele.

Tartu Postimees toob need lugejate ette.
------------------------------

Foto: Repro

Võru tänava kõnniteed

Võru tänav on üks Tartu linna peatänavaid, kus on tihe liiklus nii autoteel kui ka kõnniteedel. Kahjuks on sealsed kõnniteed Riia tänavast kuni Tehase tänavani üpris halvas korras. Kaasava eelarve summa eest saaks remontida umbes 700 meetrit kõnniteed. Esmajärjekorras võiks töösse võtta Võru tänava jõepoolse kõnnitee Riia ja Vaba tänava vahel.

Idee esitaja Alina.

------------------------------

Foto: Repro

Aparaaditehase avatud aed

Endise Tartu aparaaditehase ligi 2000-ruutmeetrisesse sisehoovi soovitakse teha võimalusterohke linnapark. Oma vahendite ja kaasava eelarve toel pakutaks mitmeid põnevaid võimalusi vaba aja veetmiseks. Näiteks rulatatav mööbel ja lauatennis, Tartu kõrgeim ronimissein, kõige suurem konstruktor kõige väiksematele, lava, ekraan ja vajalik tehnika kultuuriürituste jaoks jpm.

Idee esitaja Lemmit Kaplinski.

------------------------------

Foto: Repro

Energiaratas

Kavas on rakendada taastuvelektri tootmisse vähemalt kolm elektrit tootvat trenažööri, mis on paigutatud Tartu enimkäidavatesse kohtadesse. Vastavate seadeldiste abil on linlasel või linnakülalisel võimalik toota avalikuks tarbeks (näiteks raeplatsil jõulukuuse valgustamiseks) veidi elektrienergiat, samal ajal lõõgastuda ja sportida. Seadeldiste juures on näitajad toodetava ja kulutatava energia kohta ning teave rattaliikluse korraldamisest.

Idee esitaja Jüri-Ott Salm.

------------------------------

Foto: Repro

Leedlaternad

Kaasava eelarve toel saab välja vahetada umbes 200 tänavavalgustit, millega hoiaks aastas kokku umbes 18 000 eurot. Arvestades leedlampide eluiga (20 aastat) tasub investeering ära juba nelja-viie aastaga. Kuid pikk iga pole ainus leedvalgustite pluss, vaid see tähendab kokkuhoidu mitmes mõttes.

Idee esitaja Jürgen Moor.

------------------------------

Foto: Repro

Pikniku- ja mänguala Ülejõe parki

Eesmärk on rajada Emajõe äärde Ülejõe parki pikniku- ja mänguala, mis sisaldaks mitmeid vaba aja veetmiseks vajalikke osiseid. Pikniku- ja mänguala keskne asukoht ning vanalinna

lähedus soosib laia kasutajate ringi.

Põhilised sihtrühmad on tudengid,

koolinoored ja lastega pered, kuid miks mitte ka teised linnaelanikud, kes soovivad kesklinnas vaba aega veeta.

Idee esitaja Anneli Kährik.

------------------------------

Foto: Repro

Ratsakooli tallihoone katuse rekonstrueerimine

Jänese 23 asub 1913. aastal valminud ehitis, mis on Tartu linnaarhitekti Arved Eichhorni projekti järgi ehitatud tallihooneks. See kuulub ajalooliste militaarehitiste miljööväärtusega hoonestusala koosseisu ja on tähtis kultuuri-, sõja- ja spordiajaloo seisukohast. Talli katusekatte rekonstrueerimine päästab hoone hävimisohust ja ilmestab edaspidi suurel määral kogu Raadi linnakut. Tänapäeval tegutseb hoones Tartu ratsakool.

Idee esitaja Lembit Kalev.

------------------------------

Foto: Repro

Arena Tartu eskiisprojekt

Koostöös linna, riigi, ülikooli ja erasektoriga soovitakse olla eestvedajaks uue, mitmefunktsioonilise Tartu Mechanical Arena ehitamisel, mis on mõeldud spordi- ja kultuuriürituste, konverentside ja messide korraldamiseks ning rahvusvaheliste koostööprojektide elluviimiseks. Arena ehitatakse mehaanilisele kandekonstruktsioonile, mis võimaldab kohandada platvormide kõrgust vastavalt üritustele ja pealtvaatajate arvule.

Idee esitaja SA Tartu Korvpallikool.

------------------------------

Foto: Repro

Heade mõtete pingid Toomemäele

Toomel võiksid olla n-ö heade mõtete pingid, mis kannaksid väärt mõtteid, mida jagada nii linlaste kui ka turistidega. Need tutvustaksid Tartut isiklikul moel: igal pingil on mõte, luulerida, valem või mõni muu idee, mis tutvustab teadlasi ja mõtlejaid, kes on Tartus elanud ja tegutsenud ning siia oma jälje jätnud.

Idee autorid Mariann Raisma ja Jaan Rosental.

------------------------------

Foto: Repro

Avalike asutuste ligipääsetavuse parandamine

Ettepanek on muuta puuetega inimestele ligipääsetavaks Tartu linnale kuuluvad noortekeskused – Anne noortekeskus (Uus 56) ja Lille maja (Lille 9). Põhjendus on lihtne: puuetega noorte kaasamine ja lõimimine tavaühiskonda. Vanad hooned on tehniliselt keerulised, kuid on mitmesuguseid võimalusi, kuidas probleemi lahendada.

Idee esitaja Kristiina Allekõrs.

------------------------------

Foto: Repro

Raudteeülekäik

Puidu tänava ja Eesti maaülikooli Zoomeedikumi (Kreutzwaldi 62) vahele võiks rajada raudteeülekäigukoha. Praegugi käiakse seal üle raudtee ja sisse on tallatud korralik teerada. Ravila tööstuspark on arenev piirkond, luuakse uusi töökohti ja neid, kes käivad tööl ratta või ühissõidukiga, on palju. Ülekäik tagaks ohutu raudteeületuse ning liidaks Puidu ja Klaasi tänava kergliiklusteed teiste kergliiklusteedega.

Idee esitaja Kaupo Lang.

------------------------------

Foto: Repro

Audiogiid ehk Tartu lugude linnaks

Linnaruumi paigaldatakse 10 disainivõistlusel välja valitud atraktiivset ilmastikukindlat ja mugavat tooli ning majaseintele 50 infotahvlit. Audiogiid töötab ka tavalise mobiiltelefoniga ja on vaid nupuvajutuse kaugusel – pole vaja infot telefonist otsida, lugusid eraldi alla laadida või seadet laenutada. Audiogiidi abil muutuvad Tartu tänavad mitmekihiliseks lugude rägastikuks, milles uidata on hariv ja põnev nii linnaelanikule kui ka turistile.

Idee esitaja Triinu Mets.

------------------------------

Foto: Repro

Taldrikugolfi park

Taldrikugolfi edendamiseks tuleks Tartusse rajada uusi selleks kohaseid parke. Üks sobiv koht on linnale kuuluv Kasarmu 3 krunt. Kuigi seal on tehtud heakorratöid – lammutatud amortiseerunud hooned, võetud maha võsa –, pole sel üle nelja hektari suurusel alal praegu selget otstarvet ega väärtust linnakodanike jaoks.

Idee esitaja Anti Alasi.

------------------------------

Foto: Repro

Jooksu-, kõnni-, suusa- ja rattarajad dendroparki

Idee eesmärk on parandada tartlaste võimalusi õues sportida. Dendropargist on kujunenud tartlastele mitmekülgne sportimiskoht, kuid sinna heal tasemel suviste liikumisradade ja talviste suusaradade rajamine eeldab põhjalikke ettevalmistustöid, millest osa on juba ka alustatud. Kaasava eelarve toel on plaanis töid jätkata.

Idee esitaja Ain Kaare.

------------------------------

Foto: Repro

Välijõusaalide renoveerimine

Tartus on mitmesuguseid välijõusaale ja parke. Kahjuks amortiseeruvad jõumasinad ajahamba ning sageli ka kurja käe läbi üsna kiiresti. Linnaeelarves ei jätku piisavalt raha, et välijõusaalid tartlaste rõõmuks kiirelt korda saaksid. Kaasava eelarve abil suudame mõned neist paremasse korda seada ning väsinud spordivahendid uute ja tervetega asendada.

Idee esitaja Ats Astover.

------------------------------

Foto: Repro

Sõpruse park

Idee on luua Anne kanali ja Emajõe vahelisele alale Sõpruse silla alla hubase miljööga Sõpruse park, mis sisaldab betoonist rulaparki, istumisvõimalusi ja valgustust. Uus kompleks võimaldaks korraldada Tartus rula- ja BMXi-trenne, võistlusi ja muid üritusi. Võistluste korraldamine ja elamusspordituristid toovad Tartusse rohkem külalisi ja seega otsest majanduslikku tulu kohalikele ettevõtjatele.

Idee esitajad Jarmo Kangro ja Keijo Ruuven.

------------------------------

Foto: Repro

Ülejõe linnaosa vabaajaväljak

Ettepanek on rajada aastaringne iga mehe vabaajaväljak Ülejõe linnaosas Ujula-Lubja-Ranna tee kvartalis asuvale isetekkelisele palliplatsile. Soov on muuta loodusliku kattega palliplats ilmastikukindlaks, seada see avalikku linnaruumi sobivasse seisukorda ning laiendada sobilikku mõõtu. Lisada võiks vaba aja treeninguvahendeid täiskasvanutele ja lastele. Kuna ruumi on piisavalt, siis võiks mõelda ka neljajalgsete treeningukeskkonna peale.

Idee esitaja Jaan Vaiksaar.

------------------------------

Foto: Repro

Taastuvenergia Tartu tänavavalgustusse

Ehitame Tartule päris oma päikeseenergiajaama ja kasutame toodetud energiat tänavavalgustuses. 70 000 euro eest saame päikesejaama võimsusega 25,5 kW ning salvestusvõimsusega 80 kWh. Tartu tänavavalgustuse 2010. aasta energiakulu oli 7456 MWh. Sellest kogusest suudame reaalselt katta 0,33 protsenti. See protsent edaspidi suureneb, kui linn võtab kasutusele rohkem leedvalgusteid.

Idee esitaja Siim Vatalin.

------------------------------

Foto: Repro

Ujuv supelmaja-lava Emajõele

Eesmärk on rajada Tartu kesklinna Emajõele, ajalooliste supelmajade asukohta tänapäevane, lastelegi turvaline ujuv supelmaja. See paikneks peamiselt Kalevipoja kuju juures, kuid oleks ka liikuv, et täita aeg-ajalt näiteks ujuvlava otstarvet eri paikades Emajõel. Kevad- ja sügiskuudel saab supelmaja kasutada õuesõppeklassina ning talvel talisupluse harrastamiseks.

Idee esitaja Liisa-Lota Kaivo.

------------------------------

Foto: Repro

Elleri amfiteater Toomemäe nõlval

Avatud kultuuriruum, muusikamaastik, kus on terviklikult lahendatud välilava koos istumisalaga pargi nõlval. 2014. aasta sügisel valmis Elleri muusikakooli juurdeehitis, mida tunnustati Tartu ühe parima ehitisena. Selle pärliks on Tubina saal, mis on tartlaste hulgas kontserdipaigana väga soojalt vastu võetud. Saali lavatagune klaassein avab vaate Toomemäe nõlvale, mis on ideaalne paik kontsertide ja muude ürituste korraldamiseks.

Idee esitaja Maiken Kull.

------------------------------

Foto: Repro

Karlova spordi- ja vabaajaväljak

Ettepanek on korrastada Karlova linnaosas Salme ja Eha tänava nurgal asuv staadion, et pakkuda linnaelanikele paremaid võimalusi sportlikuks vaba aja veetmiseks. Õpetajate seminari ajaloolise hoone kõrval asuv staadion väärib taastamist nii oma suurepärase asukoha kui ka teiste avalike spordiväljakute vähesuse tõttu ümbruskonnas. Kaasava eelarve toel võiks taastada staadioni jooksuraja ja jalgpallimuru.

Idee esitaja Andres Sarv.

------------------------------

Foto: Repro

Pallase puiestee kõnnitee

Ihaste linnaosas asuv Pallase puiestee on väga kasutatav tänav: seal on tihe autoliiklus ja ka palju jalakäijaid. Tänaval puudub kõnnitee ja jalakäijad, kelle hulgas on palju lapsi, kasutavad liikumiseks niigi kitsa tänava äärt, see on väga ohtlik. Eriti vajalik on kõnnitee Pallase puiestee lõpust Koorti ja Starkopfi tänava suunas.

Idee esitaja Natali.

------------------------------

Foto: Repro

Tartu maratoni monument

Tartu maratoni sünd 1960ndatel ja selle toimumisega seotud õiged otsused 1980ndatel on olnud kasvulavaks nüüdsele Eesti rahvaspordiürituste buumile. Paraku ei ole maratoni sünnikohas Tartus tänini ühtki püsivat sümbolit, mis seda spordisündmust tähistaks.

Selle lünga täitmiseks on plaanis luua Tartu maratoni esimese stardi asukoha lähistele Emajõe kaldapromenaadile Tartu maratoni monument.

Idee esitaja Indrek Kelk.

------------------------------

Foto: Repro

Ülekäigurajad Kalda tee 22 ja Anne tänava ristumisele

Annelinna lapsed, kes lähevad kooli ja lasteaeda, peavad ületama ohtliku koha Kalda tee 22 juures tee ja Anne tänava ristumisel. Kuna seal käib iga päev väga suur liiklus, on näha, kuidas lapsed peavad ootama päris kaua, enne kui igast suunast on ohutu hakata teed ületama. '

Idee esitaja Evely Kokka.

------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles