Vallavanem ei näe endal süüd, prokuratuur ei selgita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Soop on Tartu valda juhtinud 1993. aastast.
Aivar Soop on Tartu valda juhtinud 1993. aastast. Foto: Margus Ansu

Teisipäeval otsis kesk­kriminaalpolitsei läbi Tartu vallavalitsuse ruumid ning esitas kuriteokahtlustuse vallavanem Aivar Soobile. Korruptsioonikahtlustuse üksikasju hoiab prokuratuur aga kiivalt enda teada.

Kahtlustuse järgi tegi Aivar Soobi juhitav Tartu vallavalitsus makseid sihtasutusele, mille nõukogu liige vallavanem ise on. Ehk teisisõnu – vallavanemat kahtlustatakse korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu rikkumises suures ulatuses.

Seaduse järgi tähendab suures ulatuses seda, et vald on sihtasutusele, mille juhtimises osa­leb ka vallavanem, üle kand­nud üle 40 000 euro. Millise sihtasutusega on tegu, seda prokuratuur ei täpsusta.

Sama seadus näeb ametiisikuna toimingupiirangu tingimuste teadva rikkumise eest ette rahatrahvi kuni 200 trahviühikut ehk kuni 800 eurot.

Soop endal süüd ei näe

Aivar Soop ütles eile Postimehele, et kahtlustus puudutab Tartu vallavalitsuse makseid sihtasutusele Emajõe Jõeriik. Tööd said tema sõnul tehtud ja raha kanti üle.

Soop väitis, et tõenäoliselt pole tema valla ja sihtasutuse vahel sõlmitud lepingule alla kirjutanud, vaid 99-protsendilise tõenäosusega tegi seda tema asetäitja Merike Kärsin.

Korruptsioonikahtlustuse esitamist pidas ta arusaamatuks ning endal ta süüd ei näe. Samuti kavatseb ta vallavanemana tööd jätkata.

Teine osa kahtlustusest puu­dutab aga karistusseadustiku paragrahvi 201 lõike 2 punkti 3 all kirjeldatud tegevust ehk omastamist ametiisikuna. Mille või millise summa omastamist kahtlustus puudutab, ei ole uurijad avalikustanud.

Soop väitis, et kahtlustus puudutab valla bensiinikaardi kasutamist, mis tavaliselt on tema käes. Kahtlustuse järgi olla valla ametiisikud kasutanud seda umbes 500 euro väärtuses. Soobi väitel tegid nad ostetud kütusega ametisõite. Vallavanem ütles, et ei saa aru, milles seisneb siin omastamine.

Eesti üks staažikaimaid oma­valitsusjuhte on 7500 elanikuga Tartu valda juhtinud 1993. aastast. 1993. aasta kohalikel valimistel kogus Aivar Soop 35 häält, viimastel, 2013. aasta valimistel kerkis ta häälesaak 392-le.

Energilise ja aktiivse mehena jõuab ta muu hulgas juhtida ka näiteks Tartumaa omavalitsuste liitu ning Tartumaa spordiliitu. Sihtasutus Emajõe Jõeriik, mille nõukogu liige Soop on, tegeleb Emajõe vesikonna laevaliikluse ja puhkealade arendamisega. Samuti kuulub ta sihtasutuse Saadjärve nõukokku, osaledes jääajakeskuse juhtimises.

Tartu vallavanem Aivar Soop kuulub Isamaa ja Res Publica Liitu. Erakond peab vallajuhi suhtes mingi otsuse langetamist praegu liiga ennatlikuks.

IRLi peasekretär Tiit Riisalo märkis BNSile, et oma järeldused teeb erakond uurimiskäigu põhjal.

Politsei käinud varemgi

Keskkriminaalpolitsei ei astunud teisipäeval Tartu vallamajja sisse sugugi esimest korda.

Mullu 17. juunil otsis büroo kriminaalmenetluse raames läbi ka vallavanema kabineti vastas asuvad Tartu Valla Kommunaal OÜ tööruumid. Äriühingu juhatuse liikmele Aigar Lepale esitati kahtlustus korruptsioonivastases seaduses kehtestatud teadlikus toimingupiirangu rikkumises.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul on keskkriminaalpolitsei edastanud valla kommunaalettevõtet puudutava kriminaalasja prokuratuuri. Süüdistuse esitamiseni aga jõutud ei ole.

«Nimetatud kriminaalasi ei ole seotud kriminaalmenetlusega, milles teisipäeval Tartu vallavanemale kahtlustus esitati,» rõhutas Kostina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles