Tartu ei kavatse peatusenimesid muutma hakata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kaubamaja bussipeatus
E-kaubamaja bussipeatus Foto: Margus Ansu / Postimees

​Tartu linn annab rahandusministeeriumile saadetud kirjas teada, et ei kavatse hakata ühissõidukipeatuste nimede korrastamise ettepanekut täitma ega plaani ühissõidukipeatuste nimesid ühtse nimekirjana haldusaktiga määrata.

Linnapea Urmas Klaas osutab, et kohanimeseadusest tulenev menetlus on ilmselgelt liialt bürokraatlik ega ole proportsionaalne selle tulemusena saadava resultaadiga, samuti ei paranda see nimede kvaliteeti ega muuda ülevaadet ühissõidukipeatustest paremaks.

«Tänaseni ei ole Tartu linn ühegi ühissõidukipeatuse nime haldusaktiga määranud, vähemalt mitte kohanimeseaduse kehtivuse ajal. Nime ei ole määratud ei Tartu maaliinide bussijaamale ega Tartu raudteejaamale kui olulistele ühistranspordiobjektidele, kuna see ei ole praktikas olnud vajalik,» seisab kirja. «Küll aga on nimed olemas kõigil kasutuses olevatel väikestel ühissõidukipeatustel.»

Veel seisab kirjas, et ühissõidukipeatuste nimed võivad olla väga püsivad ja kujunenud ajalooliselt. Ajalooliste nimede «ülemääramine» ei muuda sisuliselt nime olemust, nende asendamine ei näi aga üldse mõistlik. «Samas ei saa kõikide peatuste puhul rääkida püsivatest nimedest. Tihti on mõistlik peatuse nimi määrata selle läheduses asuva asutuse või ettevõtte nimest lähtuvalt (nt Sepa turg või Lõunakeskus) ning sellised nimed on ka lühema elueaga. Kui asutus või ettevõte kaob, on mõistlik muuta ka peatuse nime. Haldusmenetluse läbiviimine ning haldusaktiga nime määramine sellisel juhul ei ole otstarbekas,» seisab kirjas.

Tartu linnavalitsus teeb ettepaneku muuta kohanimeseadust ning loobuda peatustele seaduse tähenduses kohanimede määramisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles