Tänavakunstnik andis oksjonile pildi paljasjalgsest neegrist

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse teosel «Welcome to Estonia», mis on riputatud Tartu loomemajanduskeskuse trepigalerii seinale, seisab paljasjalgne neegrinooruk.
Edward von Lõnguse teosel «Welcome to Estonia», mis on riputatud Tartu loomemajanduskeskuse trepigalerii seinale, seisab paljasjalgne neegrinooruk. Foto: Kristjan Teedema

Tartu noore kunsti eelolevale oksjonile on teiste hulgas oma töid esitanud mitu tänavakunstnikku. Neist eriti aktuaalne on Edward von Lõnguse teos «Welcome to Estonia», millel seisab paljasjalgne neegrinooruk. Ta on lühikestes pükstes ja T-särgis, millele on trükitud «Welcome to Estonia».

Oksjoni, sellele eelneva näituse ja veebikataloogi üks korraldajaid on Kateriin Mänd. Oma lemmikute hulgas eeloleval oksjonil nimetas ta kõigepealt just tänavakunstnik Edward von Lõngust. «Tal on väga huvitavaid ideid, kuidas oma teoseid teha,» ütles Mänd. «Ta paneb vaataja oma töödega mõtlema.»

Von Lõngus on seekord esindatud kahe tööga: 888-eurose alghinnaga kaheosaline «Kalevipoeg ja siil», mida saab vaadata ka tänaval, näiteks nn Vabadussilla galeriis, ning kümneeurose alghinnaga «Welcome to Estonia». Viimati nimetatud teos on Männi sõnul väga päevakohane. «Seda pilti vaadates mõtlen ma kohe pagulasteemale,» lisas ta.

Tänavakunstnikena on kuulsad ka MinaJaLydia ning Hapnik, kes on samuti oma töödega seekordsele oksjonile pääsenud.

MinaJaLydia oksjonitöö «Internetis on kõik lahedam» (alghind 400 eurot) esimene ilmumine tänavale toimus tänavu ühel augustiööl. Seda saavad vaadata kõik möödujad Tartus Narva maantee ringristmiku haljasalal seisva suure plekkehitise peal. «Kolmele kaksisveele pühendatud töö illustreerib interneti kõikvõimsust ja naeruväärsust samaaegselt,» selgitab MinaJaLydia oksjoni veebikataloogis.

Eeloleval oksjonil on esindatud ka tänavakunstifestivalidel kaasa löönud Ruudu Rahumaru, aga samuti maalikunstnik Edgar Tedresaar, kes maalis tänavu mai algul Sõpruse silla alla kaks presidenti – Lennart Meri ja Toomas Hendrik Ilvese.

Tartu noore kunsti 13. oksjon toimub 8. oktoobril Tartu loomemajanduskeskuses ja Osta.ee portaalis. Oksjonitöödega saab tutvuda 7. oktoobrini veebikataloogis ja näitusel Tartu loomemajanduskeskuse kolmes majas (Kalevi 13, 15 ja 17). Veebikataloogis on ka Andres Keili (Pimik) videoklipid, kus kunstnikku ja teost tutvustavad Indrek Grigor, Kadri Piirimäe ja Brita Arnover.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles