Näitusel elab kunstnik oma väikese lapsega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedest saati on Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis, kuhu pääseb Vanemuise 26 maja hoovipoolsest uksest, võimalik kuulata ema ja lapse elu. Saab kuulata, kuid mitte vaadata, küll aga võib vaimusilmaga näha, ette kujutada.

Kunstnik Kirke Kangro (40) on teinud näituse, mille keskmes on lakke riputatud valge peaaegu läbipaistmatu kangas, mis ulatub maani. Selle moodustise ümber saab näitusekülastaja tiiru peale teha.

Kunstnik elab õhukese riide taga koos oma peaaegu viiekuuse lapsega näituse lõpuni. Teosele on ta andnud nimeks «Näitus» ja liigitanud selle kestvusaktsiooniks. Väljapaneku juurde kuulub ka turvamees, kes suhtleb külastajatega ega lase neil riidetagust elu häirida.

Kunstniku sõnul on tegemist performatiivse varjamisega, vaataja ootushorisondi stimuleerimisega. Nagu on kirjutanud kunstiteadlane Hanno Soans kestvusaktsiooni saateks, on päevakorral küsimused privaatsusest, vaatlusihast ja sundusest, kodususe kaudu loodavast võõritusefektist, emarollist ja isikliku elu funktsioonide segunemisest kunstnikupositsiooniga.

Topeltnäituse «Leegi vari» teise osana saab vaadata kunstimajas Tarvo Hanno Varrese (45) väljapanekut, mis koosneb suurtest fotodest, heli- ja videoinstallatsioonidest ning põlevast küünlast, mille vari langeb seinale.

Küünal põleb 18. oktoobrini, sama kaua elab monumentaalgaleriis õhukese rippuva riide taga kunstnik oma lapsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles