Teadussaade avas füüsikatudengile mitu ust

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli teise kursuse füüsikatudeng Karl Reinkubjas usub, et tulevikus soovib ta end siduda kosmosetehnoloogiaga.
Tartu ülikooli teise kursuse füüsikatudeng Karl Reinkubjas usub, et tulevikus soovib ta end siduda kosmosetehnoloogiaga. Foto: Margus Ansu

Eelmisel hooajal võitis teadussaate «Rakett 69»  Tartu ülikooli füüsikatudeng Karl Reinkubjas. Saade on noormehe muutnud julgemaks ja avatumaks ning loonud võimalusi mitmetes ettevõtmistes kaasa lüüa.

Karl Reinkubjas sattus eelmisel hooajal saatesse tänu oma sõbrale Madis Kaspar Nigolile, kes võttis samuti viiendast hooajast osa.

«Kui saatesse pääsesin, mõtlesin, et oleks tore, kui ma esimesest saatest välja ei kukuks. Ma polnud nii optimistlik, et oleksin arvanud, et stuudiosaadetest edasi jõuan,» rääkis Reinkubjas.

Saade saate järel, kui noormees jõudis üha kaugemale, tabas ta end üha enam mõttelt, et on võimalus võita. Finaalis tuli Reinkubjasel tollase Paide gümnaasiumi 11. klassi õpilase Kaarel Siimutiga mõõtu võtta ahelreaktsioonina toimiva masina ehk Goldbergi masina tegemises.

Karl Reinkubjas rääkis, et saatesse minnes oli ta täiesti kindel, et ei oska ehitada neid asju, mida nõutakse. «Võit tuli loteriina, ma ei ütleks, et ma oleksin finaalis vastasest kõvasti üle ega parem olnud,» ütles ta.

Teadusmalev

Võitja sai 10 000 euro suuruse teadusstipendiumi, samuti käis Karl Reinkubjas koos meeskonnaga uhiuues Hollandi kosmoseuuringute ja -tehnoloogia keskuses ESTEC.

Reisil räägiti Reinkubjase sõnul ka seda, millised on eestlaste võimalused kasutada sealseid laboreid.

«See reis andis mulle rohkem mõista, et kosmosetehnoloogia on see, millega tahan tegeleda,» ütles «Rakett 69» võitja. Ta lisas, et valdkond pakub talle sügavat huvi, kuna see on eksootiline ala, mida niisama käega katsuda ei saa.

Tänavu suvel kutsus «Rakett 69»  üks kohtunikest, füüsik Mart Noorma Reinkubjase Tartu observatooriumi ja Tartu ülikooli teadusmaleva vanemaks. Üheskoos Eesti ja Läti gümnasistidega ehitasid nad nelja nädala jooksul Helmholtzi puuri, mille abil saab tekitada ruumis kontrollitavat magnetvälja ning katsetada tulevase ESTCube’i satelliitide magnetilisi omadusi.

Lisaks sellele lööb Rein­kubjas kaasa ESTCube-2 projektis. Noormees usub, et neid võimalusi ei oleks avanenud, kui ta poleks saadet võitnud.  

Gümnasistid

Vähemalt pool noortest, kes saates soovivad osaleda, on gümnasistid. Reinkubjas ei usu, et ülikooliõpingud saates hakkama saamise lihtsamaks teevad. Ta ütles, et ei kasutanud ise ühtegi teadmist, mida ta ülikoolis õppides oli saanud.

Tema sõnul aga ainult koolitarkusest pardale pääsemiseks ei piisa, vaja on lihtsat ja loogilist mõtlemist, mis tuleb praktika ja kogemusega.

«Rakett 69» üks kohtunikest, Tartu ülikooli füüsik Heli Lukner rääkis, et kui vaadata noori, kellel on saates väga hästi läinud, on gümnaasiumiõpilased ühed edukamad ning gümnasistid ei jää kindlasti tudengitele alla, sest keskkool annab reaalainetest laiapõhjalised teadmised.  

Palju soovijaid

Lukner ütles, et tänavu on huvilisi eriti palju, juba eelmise töönädala lõpuks oli registreerunuid 50–60 ringis, mis on suurusjärgus sama palju, kui eelmisel aastal katsetel käis. Ta  lisas, et eriti oodatakse ja loodetakse võistlema neiusid.

Huvilised saavad uueks hooajaks registreerida end saate veebilehel 2. oktoobrini. 5. oktoobril on salvestus, kus selguvad edasipääsejad. Saatesse pääsemiseks tuleb läbida loogikat, reaalteadmisi ja osavust proovilepanev teaduslabürint ning ette valmistada üheminutine ettekanne.

Teadussaate kuues hooaeg läheb ETV eetrisse tuleva aasta alguses.
------------------------------

Teadussaate «Rakett 69» uus hooaeg

• Registreerimine kestab 2. oktoobrini.

• Osaleda saavad 15–24-aastased noored.

• Saatesse pääseb 15 võistlejat, kes jagatakse meeskondadesse.

• Põhikohtunikud on Heli Lukner, Mart Noorma, Aigar Vaigu ja Riin Tamm.

• Edasipääsejad selguvad 5. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles