Ööl vastu homset näeb Eestis täielikku kuuvarjutust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuvarjutus
Kuuvarjutus Foto: SCANPIX

Loodushuvilised saavad esmaspäeva, 28. septembri varahommikul nautida Eestis täielikku kuuvarjutust. Seda muidugi juhul, kui taevas on selge.

Tartu tähetorni teatel algab varjutus kell 3.12, mil Kuu liigub Maa poolvarju ja Kuu ketas hakkab ühest küljest tuhmuma ning algab poolvarjuline varjutus. «Kuu kerget tuhmumist ja poolvarjulist varjutust on palja silmaga keeruline märgata, kuid fotoaparaadi seadeid kontrollides saab selle pildile jäädvustada,» selgitas saabuvast loodusnähtusest rääkides Tartu tähetornis töötav Kadri Tinn.

Kell 4.07 siseneb Kuu aga Maa täisvarju piirkonda. Sel ajal hakkab Kuu ketta üks äär võtma kerget punakat varjundit ja algab osaline kuuvarjutus. Kui kogu Kuu on punakaks värvunud ongi käes täieliku kuuvarjutuse aeg.

Täielik kuuvarjutus saabub kell 5.11. Kuu paistab täieliku varjutuse ajal punakas, sest siis peegeldub Kuult tagasi Päikeselt tulev valgus, mis jõuab sinna läbi Maa atmosfääri. Kui Maa atmosfääris on aga palju tolmu – näiteks kui on toimunud mõni suur vulkaanipurse –  siis ei pruugi täieliku kuuvarjutuse ajal olla Kuud eriti hästi näha, sest sellisel juhul ei jõua Kuule piisavalt valgust. Seekordne kuuvarjutus on hea võimalus näha kõiki kolme – poolvarju, osalise varju ja täisvarju faasi.

Täielik varjutus lõpeb kell 6.23 ning sealt edasi on uuesti võimalik näha osalist varjutust. Kui Kuu Maa varjust uuesti välja jõuab, on Kuu Eestis aga juba loojunud.

Järgmist täielikku kuuvarjutust on Eestist näha alles 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles