Tegevuse lõpetama pidanud kultuurihoone tähistab oma aastapäeva

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagise Tartu kultuurihoone seinal avati 31. juulil fotoaknad, et meenutada sealses majas tegutsenud rahvakultuuri edendajaid.
Kunagise Tartu kultuurihoone seinal avati 31. juulil fotoaknad, et meenutada sealses majas tegutsenud rahvakultuuri edendajaid. Foto: Kalev Saar

Tartu kultuurihoone saaks 29. septembril  75-aastaseks, kuid uued tuuled poliitikas, majanduses ja kultuuris katkestasid 30. septembril 1990 selles majas taidlustegevuse. Laupäeval tähistab aastapäeva kontsert haridusministeeriumi saalis.

Tartu raeplatsi ja Kompanii tänava nurgal asuvas hoones edendati rahvakultuuri 50 aastat. Toonastest loomingulistest kollektiividest tegutseb tänapäevani kõige edukamalt puhkpilliorkester Tartu – sellest hoolimata, et peab proove tegema ja pille hoidma vaid mõnes kitsukeses toas Tähe 101.

Puhkpilliorkester Tartu

Orkestri peadirigendi Margus Kasemaa eestvõttel on suviti Emajõelinna kogunenud festivalile «Mürtsub pill» kümneid puhkpilliorkestreid lähedalt ja kaugelt. Tartlastest muusikud on omakorda käinud piiritagustel festivalidel ning on andnud samuti omaette kontserte.

Viimane välisreis viis Tartu-nimelise puhkpilliorkestri 5. septembril Peterburi Jaani kirikusse. Kaasas oli kuraditosin lugu: kava alguses Juhan Aaviku «Hoia, Jumal, Eestit» ja Reinhold Glieri «Hümn suurele linnale» ning lõpus Andres Valkoneni «Väikene rahvas, väikene maa» ja koraal «Praise to the Lord».

Kultuurihoone toonaste kollektiivide tänaste põlvkondadega rikastatud koosseisud – nende hulgas puhkpilliorkester Tartu – tulevad laupäeva pärastlõunal publiku ette haridus- ja teadusministeeeriumi saalis ehk vanas pangamajas.

Pajatab Hillar Palamets

Korraldustoimkond teatas, et pidulikule kontserdile on palutud asjakohase pajatusega ajaloolane Hillar Palamets. Tema näopilt on teiste hulgas fotoaknal, mis avati 31. juulil kunagise kultuurihoone seinal, et meenutada samas majas tegutsenud rahvakultuuri edendajaid.

Nagu meenutas korraldustoimkonna liige Maie Perli, kirjutas Hillar Palamets toona käsikirja mitmele menukale, paarsada taidlejat kaasanud vabaõhulavastusele. Neid etendas samas majas tegutsenud Vilde-nimeline rahvateater, mille peanäitejuht oli Venda Päi.

Aastapäevakontserdil esinevad ka Tartu Arsise kelladeansambel Mari Toominga juhatusel, Tartu poistekoori ansambel Tiia Puhveli dirigeerimisel ja rahvatantsurühm Linda, keda juhendab Maimu Janisk (tema näopilt on samuti fotoaknal). Kavas on ka Toomas Lunge ja üllatuskülaliste esinemised.

75. aastapäev

O Tartu kultuurihoone tegutses Raekoja platsi ja Kompanii tänava nurgal aastatel 1940–1990.

O Eesti NSV viimastel aastatel käis seal koos peaaegu 50 kollektiivi umbes 2500 osavõtjaga.

O Kultuurihoone asutamise 75. aastapäeva tähistatakse 26. septembril kell 13 piduliku kontserdiga teadus- ja haridusministeeriumi saalis (Munga 18).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles