Video: skalpell kätte ja südant lahkama

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teadlaste Öö festivalil said kõik huvilised käed külge panna päris südamele. Eile lõuna paiku pakkus Ahhaa keskus võimalust katsuda, lahti lõigata ja uurida sea südant.

Töötoa läbiviija Kairi Möller alustas küsimusega: «Kes on varem lahkamisega kokku puutunud?». Üheksast osalejast keegi midagi sellist oma elus veel teinud polnud. Tutvustamaks, millega tegemist, jagas Möller laiali südame joonised, kus olid kirjas selle osad.

Rohkem juttu ei aetudki vaid lasti kaitsekuued ümber tõmmata ja latekskindad kätte panna – igaks juhuks, et osalejad puhtaks jääksid.

Loodusainete õpetaja taustaga Möller võttis nurga tagant fooliumiga kaetud punase kandiku. Fooliumi alt paistsid tumepunased kogud. «Kuus ilusat värsket südant,» ütles Möller.

Olenevalt sellest, palju laua ümber rahvast oli kogunenud, asetati iga rühma ette üks, kaks või kolm südant. Peaaegu igaühele oma.

Kõigepealt sai katsuda südant kui tervikut. Uurida selle kuju, struktuuri ja sooni, mis südamest väljuvad. Soonte kaudu sai piiluda ka südame sisse.

Pärast välist tutvust jagati kõigile skalpellid, et süda lahti lõigata. Ainuke soovitus oli südant õiget pidi käes hoides teha seda ülevalt alla, sest nii saab südame osadest kõige parema ülevaate. Muus osas anti vabad käed.

Kes tahtis, lõikas südame täiesti pooleks. Mõni lõikas lahti ühe koja ja mõni mõlemad, et näha ka kodadevahelist seina.

Kairi Mölleri sõnul on oluline, et inimene teaks rohkem, mis tema sees on ja ei pelgaks seda.

Möllerile on kogemused näidanud, et need, kes esialgu lahatavaid organeid puutuda kardavad ja ruumist lahkuvad, tulevad siiski suure uudishimu tõttu mõne aja pärast tagasi.

Kui varem pidi südameid spetsiaalselt utiliseerimisse viima, siis nüüd on leitud kolleeg, kelle sõbral hea isuga koer. Läbi uuritud seasüdamed jõuavad tema söögilauale.

Südame lahkamisega Ahhaas iga päev kätt proovida siiski ei saa, seda tehakse vaid eriüritustel. Näiteks toodi südamed raekoja platsile Tartuffi filmifestivali ajal. Koolilastel on võimalus südamega kokku puutuda Ahhaa inimeseteemalistes õppeprogrammides osaledes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles