Väikese Munamäe suusakeskus saab harrastajate nõlva

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää-Valga maantee äärde jääval suusanõlval käivad mullatööd muudavad ühe laskumise Väikesel Munamäel avaramaks ja turvalisemaks, kinnitab suusakeskuse haldaja.
Otepää-Valga maantee äärde jääval suusanõlval käivad mullatööd muudavad ühe laskumise Väikesel Munamäel avaramaks ja turvalisemaks, kinnitab suusakeskuse haldaja. Foto: Kristjan Teedema

Kui Väikese Munamäe laskumisi peetakse võrreldes teiste suusakeskustega tehniliseks ja pigem sportlikku taset eeldavaks, siis uuel hooajal saavad endale sobivama nõlva ka harrastajad.

«Natukene oli vaja ümber teha,» kirjeldas nii Väikese Munamäe kui ka Kuutsemäe suusakeskust haldav Priit Tammemägi. Mullu suvel käisid tööd mäe kõrgemal osal, nüüd on käsil teine etapp.

Künkad ja lohud maha

Varem oli seal väga konarlik maapind, täis ohtlikke jõnkse, auke ja künkaid, kirjeldas Tammemägi. Sealt laskumine eeldas head tehnikat, algajate jaoks oli nõlv liiga keerulise profiiliga, hindas ta.

Nüüd on konarused silutud ja ka nõlv senisest avaram. Suusakeskuse jaoks muutub märksa lihtsamaks radade ettevalmistus – kui varem tuli augud kunstlumega kinni plommida, siis nüüd selleks enam vajadust pole. Ka suvisel ajal niitmine muutub lihtsamaks.

Tööd on veel pooleli, kuid enne uut hooaega peaksid erosioonitõkkematid paika saama ja tegeletakse ka haljastusega. Puid mõistagi suusanõlvale istutada ei saa, muru on siin-seal plaanis aga külvata küll.

Seda hirmu siiski pole, et mäesuusatamist sportlikul tasemel valdavad suusasõbrad edaspidi Väikesel Munamäel igavlema peaksid. Mäe tagumisel küljel asuv 73-meetrise kõrguste vahega sportnõlv, mida peetakse Baltimaade parimaks harjutusrajaks, jääb endiselt suusatajate käsutusse. Lihtsalt Otepää-Valga maantee äärde jääv nõlv tõstukist paremal saab siledam, mugavam ja turvalisem ning on mõeldud rohkem neile, kes end veel suuskadel väga kindlalt ei tunne. Hüpped ja muud atraktsioonid on planeeritud mäe vasakule poolele. Kokku on Väikesel Munamäel seitse erineva pikkuse ja kaldenurgaga laskumist.

Ilusa talve ootel

Vesi suusakeskuste veskile on teadupärast pikk ühtlane talv. Siis inimesed harjuvad külmakraadidega ja hakkavad looduse pakutavast rõõmu tundma. Kaks viimast talve on olnud aga väga lühikesed ja heitlikud. See on kajastunud ka Lõuna-Eesti suusanõlvade külastajanumbrites. «Kui linnades lund pole, siis ei tule ka keegi selle peale, et kusagil saab suusatada,» rääkis Tammemägi. Ta lisas, et heal päeval suusatab Kuutsemäe ja Väikese Munamäe nõlvadel kokku umbes tuhat suusatajat. Nii häid päevi on kahe viimase talve jooksul olnud üksikuid.

Läinud talveperioodil algas mäesuusahooaeg Kuutsemäel novembri lõpus. Pärast 15. veebruari aga enam külma ei tulnudki, tõdes Tammemägi.

Samas, kui eestlased on kesisel talvel ka loiumad suusasõbrad, siis Otepää ümbruses asuvaid võimalusi on üha rohkem avastamas lätlased, ehkki neil ka endil on vähemalt 11 tõstukitega varustatud nõlva. Hoolimata Venemaa üha keerukamatest majandusoludest püsib Tammemägi sõnul üsna stabiilne idanaabritest külaliste arv. Paljud neist on seni treeninud Soomes, kuid raha kokkuhoiu huvides sõidavad nad nüüd lähemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles