Turu tänava ääres käib kergliiklustee ehitus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu tänaval kulgeva kergliiklustee ehituseks kulub ligi 191 000 eurot.
Turu tänaval kulgeva kergliiklustee ehituseks kulub ligi 191 000 eurot. Foto: Margus Ansu

Kui elu läheb jätkuvalt tasapisi paremaks, saavad kondimootori jõul liikuvad tartlased lähiaastatel euro­raha toel oma kasutusse ligi 17 kilomeetrit kergliiklusteid. Tänavu jõutakse sellest plaanist täita neljandik.  

Turu tänaval ASi Kuusakoski juurest vanglani viiv asfaldipuruga kaetud jalakäijate ja ratturite rada on minevik. Tartu linna tellimusel ehitab hankel parima pakkumuse teinud OÜ Teearu Grupp sinna Teguri tänavast Ringtee tänavani kergliiklusteed, mis viib Ihaste sillale. Rajatakse ülekäigud ja ristmikele kergliiklejaid arvestavad lahendused.

«Tööd on graafikus, käib tee aluste tegemine,» andis töö­järjest lühiülevaate Tartu linnavalitsuse teedeteenistuse jalg­rattateede peaspetsialist Mihkel Vijar.

Kõigi tööde tegemiseks kulub sel 1650-meetrisel lõigul 190 958 eurot. Sellest suurem osa ehk 140 250 eurot tuleb ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) kaudu Euroopa Liidu regionaalarengu fondi linnaliste piirkondade arendamise programmist.

Vastu talve valmis

Tartu linn sai sel aastal linnaliste piirkondade arendamise programmist kergliiklusteede ehitamiseks kokku 613 272 eurot ja 34 senti. Koos linna panustatud ligi 92 000 euroga valmib vastu talve ligi 4,4 kilomeetrit kergliiklusteid.

«Üht-teist on valmis, üht-teist töös,» märkis Tartu linnavalitsuse teedeteenistuse juhataja Urmas Mets. «Kõik neli objekti peavad valmima sel aastal, see on toetuste saamise tingimus.»

Otsast lõpuni on valmis lühim, OÜ Tavt ehitatud kolme meetri laiune ja 416 meetri pikkune asfaltkattega kergliiklustee, mis algab Riia 175 mahasõidu pargipoolsest servast ja lõpeb Raja tänava ristmiku piirkonnas jalgteega. Kergliiklustee kõrvale tehti Raja pargi terviseradadega ühenduv multškattega 1,2 meetri laiune jooksurada.

Peaaegu valmis on ka Kreutzwaldi tänavale rajatud Laulupeo puiestee 29a ja Hurda tänava vaheline kergliiklusteelõik. «Sealt on puudu veel ainult pingid,» märkis Mihkel Vijar.

Sama toetusega Ihastes Hipodroomi tänaval Salutähe ja Talutare tänava vahelisele lõigule ehitatava kergliiklustee peaks AS Vooremaa Teed valmis saama oktoobri lõpuks. «Kui ilm vähegi lubab, siis kõige varem selle nädala lõpus algab seal asfalteerimine,» ütles Mihkel Vijar.

Töö jätkub

«Järgmisel aastal lähme kergliiklusteede rajamisega vägevalt edasi,» kinnitas Urmas Mets. Mihkel Vijari sõnul on tuleva aasta kergliiklusteede ehitamise tööplaan küll tehtud, kuid ta ei tahtnud sellest veel rääkida, sest linna järgmise aasta eelarve on vastu võtmata. «Kui kõik plaanid täituvad, siis on meil järgmisel aastal kergliiklusteede rajamiseks mitu korda rohkem raha kui tänavu,» ütles ta.  

Lähiaastatel saab Tartu linn euroliidu linnaliste piirkondade arendamise programmist 11,5 miljonit eurot. Sellest 44 protsenti läheb lasteaiakohtade ja 56 protsenti kergliiklusteede rajamiseks. Hinnanguliselt tuleb selle toetusega Tartusse ligi 17 kilomeetrit uusi kergliiklusteid.
--------------------------

Uued kergliiklusteed

• Turu t kergliiklustee: 1,65 km, 190 958 eurot.

• Riia t kergliiklustee: 416 m, 62 839 eurot.

• Hipodroomi t kergliiklustee: 1,5 km, 361 453 eurot.

• Kreutzwaldi t kergliiklustee: 650 m, 90 008,64 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles