Elva kaasava eelarve konkursile laekus 20 ettepanekut

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaasava eelarve konkursile esitati idee, et sarnaselt kirjanike pingile võiks Elvas olla ka dirigentide pink.
Kaasava eelarve konkursile esitati idee, et sarnaselt kirjanike pingile võiks Elvas olla ka dirigentide pink. Foto: Margus Ansu

Septembri esimeses pooles oli elvalastel võimalik esitada ideid, kuidas kasutada linna hüvanguks 10 000 eurot linna raha. Viis ettepanekut olid mullusega samad, 15 ettepanekut päris uued.

Linnavalitsuse teatel laekus kõige rohkem ettepanekuid kultuuri, spordi ja vaba aja valdkonnas, järgnesid kujunduse ja haljastusega seotud ettepanekud.

Elva abilinnapea Marika Saar rõhutas, et tegu on esitatud ettepanekutega, mis kõik ilmselt rahvahääletusele ei jõua. «Sel nädalal linnavalitsus uurib, kas idee on meie korra järgi teostatav ning kas see mahub hinnapiiridesse,» täpsustas Saar. «Selle infoga läheme komisjoni, kus otsustatakse, kui paljud ettepanekud lähevad rahvahääletusele.»

Sisulise poole pealt leidis Saar, et inimesed on sel aastal tabanud paremini kaasava eelarve olemust ning ettepanekuid, mis põhimõtetega ei sobi, on tehtud vähem.  

Palju spordiettepanekuid

«Sel aastal jäävad rohkem silma ideed, mis on seotud linnaruumi atraktiivsemaks muutmisega: männikäbi skulptuur, rodopark, värvilised majaseinad, muusikute pink,» loetles ta.

Taas esitati kaasava eelarve projekti ideed paigaldada veeatraktsioonid Verevi randa, luua koerte ujumiskoht, ehitada koertele õppe- ja treeningväljak ning taastada Elva jõe kallastel Peedu ujumiskohad.

Uued ettepanekud hõlmavad jalgpalli piljardi mängulaua paigaldamist linnaruumi, Elva linnastaadioni metsa alla taldrikugolfii raja rajamist ning rulapargi täiustamist ja laiendamist.

Saare sõnul on mitmed ideed sarnased, neid saaks omavahel ühendada: näiteks lauatennise ja välijõusaali paigaldamise ideed.

Arbi järve ümbruse arendamiseks soovib osa linnakodanikke luua järve ümber loodusõpperada ning välja vahetada kaks silda. Pulga oja Paisjärve juurdepääsutee vajab uut kattepinnast ning vajalik oleks sulgeda palktõketega teised juurdepääsuteed.

Tähtsal kohal ka kultuur

Esitati ka ettepanek rajada Elvasse rodopark ning realiseerida männikäbi skulptuuri idee.

«See oli meil hästi kuum teema – männikäbi skulptuuri planeeris uuele ringteele eelmine linnavalitsus, aga kui tuli uus linnavalitsus, otsustati, et skulptuuri hetkel ei tule,» rääkis Saar. «See oleks olnud kallis ja linnarahvaga läbi arutamata, aga nüüd on tehtud ettepanek, et võiks küsida rahva käest ja äkki ikkagi männikäbi skulptuur realiseerida.»

Veel soovitakse korraldada majaseinte kaunistamise kampaaniat, mida teeksid kunstnikud.

Seoses muusika-aastaga esitati ka mõte jäädvustada dirigendid Maimu-Koidula Sirel ja Kalju Kenner ühisele mälestuspingile. Saare sõnul on Elvas juba olemas kirjanike pink ning Ants Sööti mälestusmärk, millega võiks  dirigentide pink olla sarnane.

SK Airi on teinud ettepaneku hankida iluvõimlejatele spetsiaalsed vaibad, mida on vaja nii treeningutel kui ka ürituste läbiviimisel. Viimasena tehti ettepanek kasutada kaasava eelarve summat Elva tänavate lumest puhastamiseks ja kõnniteede korralikuks liivatamiseks.

Rahvahääletus tuleb 12.-18. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles