Moodsaid ekraane tuleb linna juurde

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel suvel Hansakeskuse katusele paigaldatud LED-ekraan on tehtud Hiinas ning koos paigaldusega on selle hind pea miljon krooni.
Sel suvel Hansakeskuse katusele paigaldatud LED-ekraan on tehtud Hiinas ning koos paigaldusega on selle hind pea miljon krooni. Foto: Margus Ansu

Tasku keskuse peasissepääsu juures hakkab järgmise nädala alguses tööle LED-ekraan, mis on Tartus juba kolmas suur ja moodne linnaekraan.


Tasku ette paigutatav ekraan tuleb neli meetrit kõrge ja kuus meetrit lai. Ekraani paigaldab OÜ Lednet, kes hakkab seda ka majandama.

Firma esindaja Peeter Merivälja sõnul on nende peamine eesmärk näidata reklaame, kuid mitte ainult. «Meie huvi on edastada ka sotsiaalseid ja operatiivseid sõnumeid. Näiteks linnainfot,» pakkus Merivälja. «See tehnoloogia võimaldab palju ja me oleme ideedele avatud.»

Koos konstruktsioonide ja paigaldusega ulatub ekraani hind üle miljoni krooni. Et öisel ajal on inimesi vähe liikumas, näitab värviline ekraan pilti hommikul seitsmest õhtul kella üheteistkümneni.

Tasku keskuse juhataja Eveli Opmanni sõnul mõtlesid nad sellise väliekraani peale juba aasta tagasi, kuid pakkumiste vahel otsustamine ja valimine võttis aega. «Eks meil oli juba ammu aeg tuua kesklinna üks moodne reklaamikanal juurde,» ütles Opmann.

Helge tulevik

Tasku ette kerkiv LED-ekraan on linnas tegelikult juba kolmas. Aasta tagasi lõi uuenenud Lõunakeskuse seinal särama Tartu esimene suur LED-ekraan ning selle aasta suvel kerkis sellesarnane Hansakeskuse katusele.

Lõunakeskuse juhi Jaan Loti sõnul kaalusid ka nemad ekraani soetamist juba mitu aastat tagasi. Lõpuks langes ekraani paigaldamine kokku maja uuenemisega.

«Me otsustasime valida selle üheks klientidega suhtluse kanaliks,» selgitas Lott ning lisas, et nende eesmärk pole ekraanil näidata reklaamklippe. «See on keskusele ka imagoloogiliselt oluline detail ning me ei taha, et seal jookseks katkematult näiteks pesupulbri reklaamid.»

Samas oli Lott kindel, et selliste ekraanide päralt on tulevik. «Pole vaja kaugele maailma minna, et näha, mis linnades toimub. Nad on oma positsiooni kindlalt sisse võtnud ja vaevalt et meil teistmoodi läheb,» arvas Lott.

Lõunakeskuse ekraan on viis meetrit kõrge ja kaheksa meetrit lai. Kuna elektrikulu on suur, ei hoita ka seda sees ööpäev läbi. «Kui öösel maanteel liiklust pole ja parkla on tühi, siis pole ju mõtet seda käigus hoida,» lausus Lott.

Linnale oma ekraan

Hansakeskuse katusele tänavu juunis ekraani paigaldanud Digital Grupi juhataja Tõnis Parts ütles, et ka nende soov on hakata reklaamide kõrval näitama linnainfot, kuid siiani pole linn huvi üles näidanud. Hiinas valmistatud ekraan läks maksma ligi miljon krooni ning praegu töötab see hommikul kümnest õhtul kümneni.

Küüni tänava rekonstrueerimise projekti käigus oli esialgu ka linnal endal plaan paigaldada tänavale suur LED-ekraan, kuid rahapuudusel jäi see mõte soiku.

«Asi on määramata ajaks edasi lükkunud,» kinnitas abilinnapea Margus Hanson. Samas on ekraani paigaldamiseks kaablitööd tehtud.

«Eks seal oleks hakatud näitama linnainfot ja koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga võib-olla ka päevakajalisi saateid, aga kuna asi on edasi lükatud, siis väga tõsiselt pole seda teemat arutatud,» rääkis Hanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles