Oksjonikunsti saab osta alghinnaga

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Metsalu ja Rosalie Pedassaar toimetavad vana kunsti näituseseina juures baltisaksa 19. sajandi lõpu kunstniku Gregor von Bochmanni tööga «Estnische Landstrasse».
Jaak Metsalu ja Rosalie Pedassaar toimetavad vana kunsti näituseseina juures baltisaksa 19. sajandi lõpu kunstniku Gregor von Bochmanni tööga «Estnische Landstrasse». Foto: Kristjan Teedema

Tartus Gildi galeriis alanud vana kunsti kuu esitleb baltisaksa, Euroopa ja eesti kunsti ning võimaldab huvilisel endale teoseid muretseda ilma oksjonihaamri lööke kuulmata.

Galeriis on üles seatud 44 oksjoniväärilist tööd, nii maale, graafikat kui skulptuure. Ja kui mõni töö meeldib, võib huviline selle kohe, ilma ülepakkumist kartmata ära osta ja koju viia.

Gildi galeriis on viimasel aastal peetud kaks oksjoni ning need on korraldaja Jaak Metsalu sõnul toonud neile selguse selles, kuidas tulevikus edasi toimetada.

Turul veel väikesed

«Suurel kunstiturul oleme alles uustulnukad ja üsna-üsna väikesed,» rääkis ta. «Selleks et nähtavale pääseda, tuleb palju rohkem pingutada ning väga kannatlikult ja järjepidevalt tööd teha.»

Jaak Metsalu on koos Gildi galerii omaniku Rosalie Pe­das­saarega otsustanud, et nende oksjonid ei kao Tartust kuhugi, kuid sagedamini kui kord aastas nad neid ette ei võta.

Ja sellel ühel oksjonil tahavad nad edaspidi korraga välja tulla väga väheste, kuid see-eest väga tugevate kunstiteostega.

Eile üles seatud vana kunsti näitusele on nad hoolega valinud teoseid baltisakslastelt, pallaslastelt ja nõukogude perioodi eesti kunstnikelt. Näituseseina juurde kuulub ka värvitrükis infoleht, mis on kataloogi eest.

Rosalie Pedassaare sõnul on nende varasem kogemus näidanud seda, et eestlane ostab kunsti pigem üksi olles kui paljude silmapaaride juuresolekul ja numbritega vehkides.

«Eelmise oksjoni mitu pilti müüsingi maha alles pärast sündmust,» meenutas ta. «Inimesed käisid väljapanekut vaatamas, tööd meeldisid ja nad ütlesid, et kui see või teine pilt jääb oksjonil müümata, tulevad nad hiljem ja ostavad siis. Nii ka läks.»

Tee ei ole sirge

E-kunstisalongi omanik Tiia Karelson ütles konkurentide ponnistustest kuuldes, et mida rohkem on müüjaid, seda parem ostjatele. Ta lisas veel, et loomulikult ei ole oksjonipidamine sirge tee, mida mööda käies vaid raha tee äärest üles korjata.

«Ostmine ei ole ka kunagi korrelatsioonis kohaletulnud inimeste arvuga,» märkis Karelson. «On oksjoneid, kus üks inimene omandab 15 teost. Või on inimesi kohal üle saja – nagu meil oli ükskord Ammende villas –, kuid ostavad vähesed.»

E-kunstisalong korraldab oksjoneid 1999. aastast alates. 7. novembril peavad nad  35. kunsti enampakkumise.

«Igale oksjonile eelnev teekond on olnud väga huvitav. Nagu mesilane, lendame õielt õiele, ühel nektar puudub täiesti, teist ei jõua aga küllalt ära imetleda,» kirjeldas ta.

Gildi galerii järgmine oksjon tuleb veebruaris.

Vana kunsti müügikuu

• Kuni 20. oktoobrini Tartus Gildi galeriis.

• Eugen Gustav Dückeri, Andrei Jegorovi, Hilda Rybergi, Boris Ottenbergi, Kalju Nage­li, Valdur Ohaka, Richard Uut­maa, Voldemar Väli, Johannes Uiga, Nigul Espe, Erich Pehapi, Edgar Valteri, Ferdi Sanname­he, Richard Kaljo, Efraim Allsalu jpt tööd.

• Vaata ka www.jacob-anti­quitas.org ning Gildi galerii Facebooki lehte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles