Parkimisautomaatidele tulevad uued juhised

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsed parkimisautomaadid saavad oktoobri alguseks selgemad kasutusjuhised.
Vastsed parkimisautomaadid saavad oktoobri alguseks selgemad kasutusjuhised. Foto: Margus Ansu

Tartu uued parkimisautomaadid on osaliselt ingliskeelsed ja kasutusjuhised on justkui põlve otsas tehtud. 1. oktoobrist muutub nii mõndagi.

Näiteks on muidu eesti keeles suhtleva automaadi korpusel öeldud follow prompts ja press key, ja umbkeelsele eestlasele tähendab see vähe. Kaardimaksetoimingud on täielikult inglise keeles. Automaadi korpuse klaasi taha on lükatud juhised kontoripaberil. Kogu lahendus näib korralikult lõpetamata.

Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Martin Nelis tõdes, et nii see ongi.

«Oleme ekraanile ilmuvad juhised läbi töötanud ja teinud tehasele ettepanekud, millised juhised tulevad. Tehases tehakse uusi konfiguratsioonifaile ja need installeeritakse septembri jooksul,» sõnas Nelis.

Ta ütles, et korpusele pannakse ka vajalikud kleepsud, näiteks keelevaliku kohta.

«Kleepse ei saa lõpmatuseni panna, sest huligaanid armastavad neid maha katkuda,» nentis Nelis. «Mida rohkem neid on, seda rohkem maha katkutakse. Üritame info paigutada rohkem klaasi taha ja interaktiivsele ekraanile.»

Praegu on tema sõnul klaasi taha pandud ajutine abiteave, sest automaat ei suuda täit infot anda. Paberilehel on samm-sammult öeldud, mida peab tegema.

Oktoobrist kaob vajadus topeltinfot anda. Klaasi taha tuleb hoopis kolmekeelne tasulise parkimise ala hinnakiri ja võibolla ka kaart.

Miks ei saanud aga viimistletud seadistust valmis septembri alguseks, kui linn need automaadid kasutusele võttis?

«Me allkirjastasime lepingu 31. juulil ja tähtaeg oli 31. august,» vastas Nelis. «Aparaadid tulid tehasest, jõudsid Eestisse augusti keskel. Loomulikult, kõik on võimalik, minna ka tehasesse ja hakata vaatama, aga läks kiireks ja kõige paremini tulebki praktika käigus välja, mis on probleemiks.»

Näiteks ei ole uues seadistuses enam vaja valida parkimispiirkonda, kui on soov maksta selles samas piirkonnas parkimise eest, kus asub auto. Vajaduse korral on aga võimalik piirkonda vahetada.

1. oktoobrist paneb automaat masinad ka mobiilselt parkima, siis ei ole autoomanikul enam  kohustust panna parkimispiletit auto armatuurlauale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles